Helyi közélet

2016.12.12. 10:17

Mint egy oázis a sivatag közepén - Téli Tárlat Miskolcon

Miskolc - Szombaton megnyílt a XXIII. Miskolci Téli Tárlat, amely január 28-ig nézhető meg.

Miskolc - Szombaton megnyílt a XXIII. Miskolci Téli Tárlat, amely január 28-ig nézhető meg.

Szombaton délelőtt megteltek érdeklődőkkel a Miskolci Galéria kiállítótermei. Az érdeklődés a Miskolci Téli Tárlatnak szólt, ami a kortárs művészek körében is komoly presztízs, hiszen 134 alkotó küldte be 304 alkotását, amelyet egy háromtagú zsűri (Kopasz Tamás képzőművész, Lenkey-Tóth Péter festőművész, Szoboszlai Lilla művészettörténész) bírált el. Végül 82 művész 140 alkotását válogatták ki a nagyérdemű elé.

Örvendetes, hogy nagyon sok fiatal jelentkezett. Lenkey-Tóth Péter

Mint a város

– Miskolc képzőművészete ugyanúgy fejlődött, mint maga a város. Voltak legendás korszakai, nehéz pillanatai, de egy biztos: mindig meg volt az igény arra, hogy a helyi képzőművészeti közösségnek legyen lehetősége bemutatkozni – hangsúlyozta megnyitó beszédében Kiss Gábor, Miskolc alpolgármestere. – Olyan fontos közösségek szerveződtek itt, mint Feledy Gyula és a fiatal kortárs művészek, akik hosszú évtizedekre határozták meg a város művészeti életét. Az 1970-ben elindult Téli Tárlat a város művészeti életében jelent olyan megmutatkozási lehetőséget, ami pillanatkép is. Pillanatkép arról, hol tart ma a város művészeti élete, de ha egymás mellé rakjuk a huszonhárom Téli Tárlat anyagát, akkor abból egy olyan fejlődési ívet tudunk összerakni, ami azt mutatja, hogy az elmúlt évtizedekben mi történt a miskolci képzőművészetben. Az idei kiállítás azért is igazán izgalmas, mert technikai megkötés nélkül lehetett pályázni.

Ezután az Észak-Magyarország főszerkesztő-helyettese, Bujdos Attila újságíró személyes hangulatú, elgondolkodtató szavai következtek és nyitották meg az idei Téli Tárlatot.

Az egyik legfontosabb

– A Téli Tárlat az egyik legfontosabb kiállítássorozatunk – fogalmazott lapunknak Kákóczi András, a Miskolci Galéria vezetője. – Nemcsak a város, hanem a régió életében is. Szubjektív, de ez egy kicsit közelebb áll hozzám. Ez egy városi galériaünnep! Mi azért vagyunk, hogy a művészek munkáit bemutassuk. Szakmailag? Mindenütt vannak hullámvölgyek, hullámhegyek, de ezen túl inkább az együttlét, a bemutatkozás fontos. Az, hogy igenis van, és gazdag művészeti élete van Miskolcnak, ez a Téli Tárlat a legjobb terepe.

Arról is beszélgettünk Kákóczki Andrással, hogy galériába, múzeumba azért jó járni, mert ott kikapcsolódik, megpihen az ember.

– Ahogy az oázisra gondolunk a sivatag közepén – mondta. – Ezt szeretnénk továbbvinni.

–Megkapni egy fődíjat nem kis dolog – mondta Rácmolnár Sándor, aki szerint sokkal több lehetősége van a képzőművésznek. – Vannak külföldi kiállítási lehetőségek és vannak magángalériák is.

Jók a fiatalok

– Érdekes zsűritagnak lenni, mert mint kiállító művész a Téli Tárlatokra beadott anyagokat soha nem láttam, azaz nincs viszonyítási alapom –árulta el Lenkey-Tóth Péter, miskolci festőművész. – Nagyon vegyes színvonalúak voltak a pályaművek és a koncepciónk az volt, hogy kortárs kiállítást szerettünk volna létrehozni a beadott anyagokból. Örvendetes, hogy nagyon sok fiatal jelentkezett, nagyon jó munkákkal. Friss, szellős a kiállítás. Úgy vélem, hogy egészséges és jó a tárlat.

A kiállítás 2017. január 28-ig tekinthető meg a Miskolci Galériában.

ÉM-JLI


A XXII. Téli Tárlat díjazottjai

  • Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata: Rácmolnár Sándor
  • Herman Ottó Múzeum – GNR Bt.: Stark István
  • Szegedi Művésztelep: Orosz Csaba
  • Miskolci Galéria: Bandis Barbara és Kovács Nikolett
  • City Hotel Miskolc: Lipkovics Péter
  • Rónaszéki László műgyűjtő: Fejér Ernő
  • MissionArt Galéria: Négyesi Ádám
  • Spanyolnátha Művészeti Folyóirat: Durucskó Zsolt
  • Múzsák Kertje Alapítvány: Dombovári Ágnes

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában