Helyi közélet

2016.12.22. 19:56

Folytatni szeretné a „Jégvirág” hagyományát

Miskolc - Litwin József iparművész a gyermeki tehetség felkarolására építi a pályázatot.

Miskolc - Litwin József iparművész a gyermeki tehetség felkarolására építi a pályázatot.

Litwin József iparművész ötlete alapján az év végi ünnepváráshoz kapcsolódva már több alkalommal megrendezték Miskolcon a Jégvirág elnevezésű rajzpályázatot iskolások – 6–16 éves korú tanulók – számára. A legjobb alkotásokat aztán világító fényfüzérekből újraalkották és az így megszületett „fényrajzok” az Erzsébet teret díszítették az adventi időszakban. Tavaly a Miskolci Kocsonyafarsanghoz kapcsolódott a Jégvirág, amelynek témája a miskolci kocsonya, a kocsonyába dermedt pislogó béka és a farsang motívumai voltak.

Városszépítő erő

A lokálpatriotizmus és a városszépítés évtizedek óta alapelemévé vált Litwin Józsefnek – többek között – a Miskolci Városszépítő Egyesület égisze alatt is. „A rajzpályázatokkal a cél elsődlegesen természetesen a gyermektehetség felkarolása volt és – nem másodsorban – a város alkalmi szépítése – magyarázta az iparművész.

„Vonalas rajzokat kértünk, lehetőleg folyamatos vonalvezetéssel, satírozás és tónusozás nélkül, fekete fotókartonra temperával, pasztellkrétával vagy lakkrost tollal. De elkészíthetőek voltak a fényrajzok tervei színes fonál vagy akár színes szigetelésű elektromos vezeték hajtogatásával és hordozóra ragasztásával is. A rajzok vonalvezetésének folyamatosnak kellett lennie annak érdekében, hogy azok a világító füzérből megvalósíthatóak legyenek. A lámpafüzérek csak alapszínekben kaphatók, ezért csak fehér, sárga, narancs, piros, kék és zöld színek használatát javasoltuk. A korral haladva számítógépes grafikával is lehetett pályázni. A beérkezett rajzokat aztán iparművészekből és művésztanárokból álló zsűri bírálta el. A fődíjat nyert tanuló alkotását, valamint a második, harmadik és negyedik díjas rajzot világító, színes lámpafüzérekből, nagy méretben elkészíttettük és azok díszítették az ünnepi időszakban az Erzsébet teret. Egy kiállítás keretében viszont minden alkotás megtekinthető volt”.

Folytatása következik

Litwin József szeretné, ha a „Jégvirág-hagyományt” folytatni tudnák akár az adventi időszakhoz, akár a farsanghoz, illetve a miskolci kocsonyához kapcsolódva. Az iparművész várja ehhez a támogatókat, mert – meggyőződése szerint – a gyermeki kreativitás és az abból születő fényrajzok méltó színesítői a város téli ünnepeinek.

- ÉM-SZB -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában