Helyi közélet

2016.11.15. 18:20

Újra olyan legyen, amilyen már volt az Avasi kilátó

Miskolc - Több szempontból is jelkép az Avasi kilátó, amely elválaszthatatlan a városrésztől.

Miskolc - Több szempontból is jelkép az Avasi kilátó, amely elválaszthatatlan a városrésztől.Mi legyen a kilátó sorsa? Mit gondolnak erről a miskolciak? Ezeket a kérdéseket tettük fel múlt heti témaindító cikkünkben. Interjú­alanyainkkal és olvasóinkkal közösen keresünk olyan utat, utakat, amelyeket eddig nem jártak Miskolc meghatározó épületével kapcsolatban. Cikkünkben most dr. Pankucsi Márta jogász-szociológussal beszélgettünk.

Születtek tervek

– Tervek, elképzelések korábban is születtek már, ezek egy része most is rendelkezésre áll. Említhetőek például a Budapesten tanuló építészhallgatók, akik a diplomamunkájukat ebben a témában írták, alkalmazva az amerikai módszereket, amellyel náluk közösségi tereket hoznak létre – mondja dr. Pankucsi Márta. De az Avas a kilátóval együtt fontos szerepet kapott abban a pályázati anyagban, amelyet Miskolc a 2010-es Európa Kulturális Fővárosa pályázatra írt. Ha még korábbra megyünk, a 2007–2014-es időszak fejlesztési stratégiáját is lehet említeni, amelyet a Miskolci Egyetemen készítettek el.

– A kilátó nem említhető az Avas nélkül, és a jövőjét sem lehet külön elképzelni szerintem. A rossz tendenciát is bele lehet látni, de szép lenne, ha azt jelképezné, hogy képesek vagyunk újrakezdeni és közösséget teremteni. Azt a polgári életet kellene újra meghonosítani, ami már létezett itt, nem is egyszer – hangsúlyozza dr. Pankucsi Márta.

Identitáserősítés

A kilátó mint adótorony az információáramlást is szolgálta, a szociológus szerint pedig itt újra lehetne egy olyan közösségi tér, ahol az emberek beszélgetnek, információt cserélnek.

– Az én személyes álmom egy olyan virtuális tér a kilátóban, ahol Miskolc történelme megjelenik vetítés segítségével a kovakőpattintó embertől a kereskedővároson át egy egyetemi szakestélyig krampampulival. A pincérek korabeli ruhákban szolgálnak fel, és az ételek is ennek megfelelőek. Az avasi pincékben tematikusan bemutatkozhatnának a környező települések, az itt élő nemzetiségek virtuálisan és termékeikkel, kultúrájukkal is – árulja el.

– Az Avas azonban nem csak vigalmi negyed volt, a kultúrának is tere lehetne, ahol festők dolgoznak, szól a zene, táncprodukciókat nézhetünk meg. Nemcsak a turistákat vonzaná, de identitásunkat is erősítené, főleg ha erre áldoznánk is, és saját erőből, összefogással valósulhatna meg. A kilátó ugyanis azt az emberi vágyat is jelképezi, hogy magasra jussunk, ahonnan lenézve jobban látjuk azt, ami most van, és megláthatjuk a lehetséges jövőnket, amiért tehetünk – tette hozzá.

- ÉM-HI -



Legyen a fiataloké az Avasi kilátó!

Miskolc - Sélley Andrea közösségfejlesztő szerint az Avasi kilátó „nagyon Miskolc”.

 

 

 

 

Az avasi kilátó kilátásai

Miskolc - Mi lehet Miskolc volt jelképének sorsa? Lehet-e újra szerethető szimbólum?


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában