Helyi közélet

2016.11.16. 16:49

Lelkészek, polgármesterek határon innen és túlról Pusztafaluban

Pusztafalu - Pusztafaluban november 3-án idén is megrendezték – immár második alkalommal – az ökumenikus, határon átnyúló lelkész–­polgármester találkozót.

Pusztafalu - Pusztafaluban november 3-án idén is megrendezték – immár második alkalommal – az ökumenikus, határon átnyúló lelkész–­polgármester találkozót.

A tavalyi évhez képest picit magasabbra tettük a mércét. Takács Viktor

– A tavalyi évhez képest picit magasabbra tettük a mércét, idén nemcsak a Felvidékről, hanem Kárpátaljáról hívtunk haza Pusztafaluba vezető tisztséget ellátó barátokat – mondta Takács Viktor, Pusztafalu polgármestere. – Pusztafalu önkormányzata szorosan együtt dolgozik a helyi református gyülekezettel, melynek vannak kézzelfogható, szemmel látható eredményei. Saját magunkról tudjuk, hogy csak akkor érhetünk el eredményeket, ha az önkormányzat és a református gyülekezetünk összefog. Az idén polgármesterek is részt vettek az eseményen, mind Kárpátaljáról, mind a Felvidékről. Ez volt talán a legnagyobb változás a tavalyi évhez képest. Mert biztosan tudjuk, hogy akár Kárpátalján vagy a Felvidéken, de itt, a Felső-hegyközben is csak úgy lesz egy gyülekezet sikeres, úgy tud fejleszteni és fennmaradni, ha a helyi vezetéssel segítik egymást és együtt dolgoznak szorosan.

A település vezetője hozzátette: „Az idei rendezvényünket ismét megtisztelte jelenlétével Soltész Miklós egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár, továbbá Mészáros István, a Zempléni Református Egyházmegye esperese és Vitéz Sajtos László, a Zempléni Református Egyházmegye főgondnoka. Talán annyit elmondhatok, az államtitkár rendkívül büszke ránk, és szorít azért, hogy ezt a kezdeményezést ilyen lendülettel tovább tudjuk csinálni. Természetesen mi is büszkék vagyunk, hogy egy ilyen pici településre, mint Pusztafalu, ide jönnek haza hozzánk a külhoni magyarok könnyes szemmel. Óriási élmény volt ez számunkra, tapasztalatot cseréltünk, új barátságok szövődtek, határon átnyúlóak. Megvitattuk lehetőségeket, és mindenkinek tudott egy-két biztató szót mondani az államtitkár. Nem szabad feladni a küzdelmet, hisz az egyház tartja össze a határon túli magyarságot és minket. El szeretném mondani, hogy már most a jövő évi rendezvényünket építjük fel, már most, ma is ezen dolgozunk. Egy-két héten belül a moldvai csángókhoz indulunk Külsőrekecsinbe és Csík faluba, hogy őket is meghívjam ide, Pusztafaluba.

Sokat dolgoztak érte

Takács Viktor kifejtette: „Óriási köszönettel tartozom a pusztafalui lelkész asszonynak, presbitereknek, a képviselőknek, akik nagyon sokat dolgoztak azért, hogy ez a nap létrejöhessen. Ez nagyon fontos, mert kevesen vagyunk, és mindenkire szükségünk van egy ilyen rendezvény megszervezéséhez. És hogy mi lesz jövőre? Vannak kételyeim, de bízom abban, hogy jövőre is megüljük ezt az eseményt, reményeink szerint még többen, de addig is és akkor is természetesen mindenkit várunk haza Pusztafaluba.”

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában