Helyi közélet

2016.10.26. 08:58

Építményadó Miskolcon: ösztönző vagy büntető rendelet?

Miskolc - A lakás a gyerekek nevén, de ők a fővárosban vagy külföldön élnek.

Miskolc - A lakás a gyerekek nevén, de ők a fővárosban vagy külföldön élnek.

„A lányom nevén van a diósgyőri lakás, amiben élek, nekem csak haszonélvezeti jogom van. A lányom, aki a tulajdonosa az ingatlannak, Budapesten él a családjával. Ez azt jelenti, hogy nekünk majd építményadót kell fizetni január elsejétől?” – ezzel a kérdéssel fordult hozzánk egyik olvasónk. Azért szerkesztőségünkben érdeklődött, mert az elmúlt hetekben többször is írtunk arról: akinek miskolci ingatlanja van, de életvitelszerűen nem tartózkodik a városban, annak év elejétől építményadót kell fizetnie. Erről, az építményadót érintő rendeletmódosításról októberben döntött a miskolci testület.

„Minket büntetnek?”

Olvasónk azt is elmondta, Diósgyőrben sok nyugdíjas döntött úgy, hogy átíratja a gyerekek nevére a lakást. „De a fiatalok nem itt élnek, van, aki külföldön dolgozik, van, aki a fővárosba költözött. Mi meg itt maradtunk, minket büntetnek? Hiszen, ha év elejétől fizetni kell, akkor az a mi pénztárcánkat terheli, nem a gyerekekét. A nyugdíjunk pedig nem olyan sok, hogy ez az összeg ne hiányozna majd” – panaszkodott lapunknak.

Természetesen a lapunktól segítséget, választ váró nyugdíjas kérdéseivel is megkerestük az önkormányzatot. Kíváncsiak voltunk, hogy a konkrét esettel kapcsolatban mit tudnak mondani, illetve szerettük volna megtudni – nem először –, hogy a rendeletmódosítás előtt az önkormányzat végzett-e felmérést, hogy hány embert érint az intézkedés és mennyi bevétele lesz ebből Miskolcnak?

Választ azonban egyik kérdésünkre sem kaptunk.

Koczák Szilvia városházi szóvivő annyit reagált: „Kérjük, az ügyfelek forduljanak a Polgármesteri Hivatal Adó Osztályához, hiszen így közvetlenül kaphatnak választ kérdéseikre a szakemberektől. Leveleiket elektronikusan és postán is elküldhetik az [email protected] e-mail címre, illetve a Városháza, Adó Osztály, Miskolc, Városház tér 8. postai címre”.

Így is megállja a helyét?

Az elmúlt héten azt mondta a szóvivő: „Az ingatlanadó egy ösztönző… a tulajdonos és vagyon legyen egy városban, mert akkor működik jól a tulajdon, ha nem gazdátlan. Akik pedig nem tagjai a közösségnek, csak használják az előnyeit – például egy jó környéken befektetési céllal vesznek lakást nem miskolciként –, azok járuljanak hozzá a közösség költségeihez”.

Ezen felvetés után kíváncsiak voltunk, hogy a lapunkat megkereső nyugdíjas esetében megállja-e helyét a fenti állítás. Hiszen ők tagjai a közösségnek, benne élnek, csak a hozzátartozóiknak szerettek volna kedvezni a lakás átíratásával. Ezen érdeklődésünkre azonban nem reagált a szóvivő.

Jogos vagy nem jogos: folyik a vita

A múlt héten egy adószakértő is megkereste a témában szerkesztőségünket. Szerinte szakmai körökben régóta ismert az az elv: az adóalanyok közötti hátrányos megkülönböztetés törvényellenes. Állítását egy 2015-ös határozattal támasztotta alá, amelyet a Kúria Önkormányzati Tanácsa Budapest VI. kerületi önkormányzatának ügyében hozott. A terézvárosi önkormányzat ugyanis hasonló módosítást vezetett be az építményadó tekintetében, mint a miskolci hivatal. A Kúria pedig egyértelműen kimondta: törvényellenes.

A határozat indoklásában szerepel: „…az építményadó esetében az érintett önkormányzat nincs tekintettel az adófizetési kötelezettségben érvényesülő jogegyenlőségre… az adókötelezettség alóli mentesülés nem lehet az adóalany igazgatási jellegű nyilvántartásának függvénye”.

Az önkormányzat erre reagálva a múlt héten azt mondta: a Kúria ingatlanadóra vonatkozó döntéseit a rendelet megalkotása előtt figyelembe vették, ennek megfelelően szövegezték meg a rendeletmódosítást.


Jogos vagy sem az új építményadó Miskolcon?

Miskolc - Kaptunk egy levelet, ami szerint az építményadó rendeletének módosítása nem törvényes.

 

 

Építményadó Miskolcon - Máshol kedvezmény van, nem pedig pluszadó

Miskolc - Az ingatlantulajdonos, aki életvitelszerűen nem él Miskolcon, fizetni fog.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában