Helyi közélet

2016.10.04. 12:32

A városjárók nagyon szeretik Miskolcot, mert jó hangulatú

Miskolc - A jubileumi játékra több mint 60 csapat jelentkezett, azaz több mint 300 játékos indult útnak szombaton.

Miskolc - A jubileumi játékra több mint 60 csapat jelentkezett, azaz több mint 300 játékos indult útnak szombaton.

Az Itthon Miskolcon Egyesület a múlt szombaton 10. alkalommal rendezte meg a város legnépszerűbb társasjátékát, a Játékos Város­Járást, amelynek keretében újra felfedezték a játékosok Miskolcot.

Erre a szórakozásra, a város megismerésére szüksége van az embereknek. Fedor Vilmos

– A tizedik városjáráson metszeteket készítünk a városról – nyilatkozta lapunknak Pusztai Tamás, a Herman Ottó Múzeum igazgatója a verseny előtt. – Tavaly a képzőművészet volt a téma, ami azt jelenti, hogy kortárs képzőművészek műhelyeibe, raktáraikba jöhettek be a városlakók, és a képzőművészet oldaláról ismerték meg a várost. Ebben az évben a régészet a téma. A száz régészeti lelőhelyből, ami Miskolcon van, akár száz helyszínünk lehetne, ám most csak hat van, hiszen a fontosabb miskolci régészeti emlékeket ismertetjük meg a városlakókkal, illetve azokat a módszereket, amivel ezeket vizsgáljuk.

A szakember arról is beszélt, hogy a városjárás több, mint játék. Tavaly 200-an jelentkeztek, most 300-an, és ez a 60–63 csapat óriási logisztikát igényel. Mint kiderült, javarészt miskolciak jelentkeztek, hiszen ez a miskolciak játéka.

– A kollégáim óriási lelkesedéssel dolgoznak. Érdekessége a történetnek, hogy régészek vannak az állomásokon – tette hozzá.

– Állandóan azzal küzd ez a város, hogy nagyon sok ember az ’50-es években került ide, és hiába teltek el évtizedek, a város még mindig nem tudta birtokba venni páratlan örökségét – erről már Fedor Vilmos, az Itthon Miskolcon Egyesület elnöke beszélt az Északnak. – Mindig elmondom, és nem azért, mert itt születtem: elfogult vagyok a szülővárosommal, de ha ezt félretesszük és azt nézzük, hogy ki mindenkit adott ez a város a világnak, akkor joggal lehetünk büszkék rá. Ez a játék pontosan arról szól, hogy kikerüli, megkerüli a formákat, amiket eddig csináltunk. Itt nem kell semmit kitölteni. Itt gyakorlatilag oda kell menni, ahol láthatóak ezek a városi kincsek. Az, hogy ilyen sokan vannak az idén – több mint 300-an játszanak – pont azt mutatja, hogy erre a fajta szórakozásra és ezen keresztül a város megismerésére szüksége van az embereknek.

Még jobban megismerni

Tóth Brigitta, a Jóbarátok elnevezésű csapattal vágott neki a játéknak.

– Szeretjük Miskolcot, itt élünk mindannyian, és szeretnénk még jobban megismerni – mondta munkatársunk érdeklődésére. Tóth Petra (szintén Jóbarátok) azt válaszolta kérdésünkre, hogy már elég régóta itt élnek, ide jártak középiskolába, egyetemre is, és úgy gondolták, hogy ez egy jó alkalom arra, hogy együtt legyenek a családdal, a barátokkal. Eddig nem vettek részt ilyen játékban, de nagyon tetszett nekik a program, nem is volt kérdés, hogy eljönnek.

– Miskolcnak jó hangulata van, mert megtalálható benne a régi múlt és a szocialista jelleg, és így ez egy érdekes elegy – mondta Petra. – Itt, a kálváriánál kezdünk. Egyébként Miskolc elképesztően otthonos. Erre most jöttem rá, mert most költöztem vissza: 4 évig Debrecenben tanultam. Megkönnyebbülés volt, hogy hazajöhettem.


Győztesek, különdíjak

Középiskola: Aranycsapat (Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon). Általános iskola: SZAKÓCKÁK (Diósgyőri Szent Ferenc Római Katolikus Általános Iskola). Közösség: Katedra Nyelvikola 1. Család: Brancs.

Az 5 db okosórát a középiskola I. helyezett, a Lévay József Református Gimnázium csapata nyerte.

Az Észak-Magyarország digitális előfizetést a Katedra Nyelviskola 1. csapata (Karsza Péterné, dr. Kevi Zsuzsanna, Tarjányi Melinda, Csépányi Fürjes Mária és Espán Edina) nyerte a közösség kategória I. helyezettjeként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában