Helyi közélet

2016.09.14. 22:59

Miskolcra is megérkezett kedden a Hollywood-túra

Miskolc - A miskolci születésű, Oscar-díjas Pressburger Imrére emlékeztek a CineFest keretében.

Miskolc - A miskolci születésű, Oscar-díjas Pressburger Imrére emlékeztek a CineFest keretében.

Az amerikai filmek fellegvára, Hollywood a fókusza annak a speciális túrának, amely júniusban indult el Ricsén, a Paramount Picturest alapító Zukor Adolph szülőhelyén. A hollywoodi filmipar jeles magyar származású filmeseit bemutató túra Ricse mellett Nagylócot, Rózsa Miklós Oscar-díjas zeneszerző gyermekkori nyarainak színhelyét, Tolcsvát, William Foxnak, a Fox Film Corporation alapítójának szülőhelyét, Mátészalkát, ahonnan Tony Curtis híres amerikai színész családja származik, Kisvárdát, Victor Varkoni némafilmes színész szülővárosát járta eddig be.

Magyar nevek a holly­woodi névdzsungelben.” Bokor Balázs

A túra utolsó állomása Miskolc, Pressburger Imre Oscar-díjas forgatókönyvíró, filmrendező és producer szülőhelye.

A miskolci filmemlékház

A miskolci „Hollywood Napon” megkoszorúzták a Pressburger Imre Szentpéteri kapui házán elhelyezett emléktáblát. Az is kiderült, hogy az épület immár a miskolci önkormányzat tulajdona, azaz hamarosan a miskolci film emlékháza lehet. Bokor Balázs nagykövet, főkonzul öt évet töltött a film amerikai fővárosában, Los Angelesben, s fontos diplomáciai munkája mellett kiemelt figyelmet fordított a magyar kultúra népszerűsítésére. Az én Holly­woodon című nagy sikerű könyve volt a középpontja a miskolci „Hollywood Nap” keretében, a megyei könyvtárban megtartott beszélgetésnek, amelynek vendégei voltak Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező, Varga Gábor, a budapesti Raleigh Stúdió volt vezetője és Márton András színművész.

Hírességek nyomában

Az én Hollywoodom egy olyan mű, ami megjelenésétől kezdve forrása is egyben a magyar filmtörténetnek. Ugyanakkor szórakoztató irodalom is azok számára, akik már jártak Holly­woodban, de nem volt szerencséjük Bokor Balázshoz hasonlóan alapos idegenvezetőhöz. Illetve azoknak is, akik csak készülnek a filmvilág fővárosába, és a nagy utazásra nem a szokott módon szeretnének felkészülni.

Bokor Balázs – mint megtudhattuk – gyakran végigsétált a Hollywood Boule­vardon, ahol több mint kétezer csillag látható a járdán, s mindegyiken egy-egy név, embléma. E név­dzsungelben 38 magyar vagy magyar származású híresség fedezhető fel. Bokor Balázs számos filmsztárral személyesen is találkozott, s kapcsolatot ápolt, felsorolni is nehéz lenne valamennyit, csak néhány közülük: Arnold Schwarzenegger, Tony Curtis, Gábor Zsazsa, Tom Cruise, Andy Vajna, Andrea Bocelli, Peter Fonda, Quincy Jones, Larry King, Kovács László, Zsigmond Vilmos, Rófusz Ferenc, Medák Péter, Csupó Gábor, Szörényi Éva, Quentin Tarantino… – mindannyian, származásra tekintet nélkül ügyködtek a magyar kultúra érdekében Hollywoodban is.


Magyar filmes szálakon

Tudja-e mindenki, hogy például Paul Newman, Adrien Brody, Rachel Weisz, William Fox, George Cukor, Goldie Hawn, Johnny Weismüller, Drew Barrymore – és még sokan mások – magyar származásúak? Hogy a népszerű szabadulóművész, Houdini, s a vámpírszereptől világhírűvé lett Drakula is magyar volt? Hogy Rózsa Miklós háromszoros Oscar-díjas? Milyen volt a magyar humor Hollywoodban? Sok-sok más kérdésre is választ kapunk Az én Hollywoodom című könyvből.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában