Helyi közélet

2016.09.15. 11:42

Csendre vágynak Miskolcon, de hangos a szomszéd

Miskolc - A zajkibocsátást már többször vizsgálták, nem volt túllépés.

Miskolc - A zajkibocsátást már többször vizsgálták, nem volt túllépés.

„A telephely gazdasági és ipari besorolású, ezért kaphatott az önkormányzattól használatbavételi engedélyt” – kaptuk a választ a kormányhivatal illetékes főosztályától. Igaz, arra is kitértek: a közeli ingatlanok besorolása kertvárosias, kisvárosias lakóterület, amely zajvédelmi szempontból lakóterület kategóriába tartozik. Az elmúlt héten ugyanis azért kerestük meg a hivatalt, mert a miskolci Gránátalma utca 9. szám alól panasz érkezett: a közeli vállalkozás tevékenysége túl hangos.

Többször jelentettem az esetet, de nem történt semmi. Péteri Károly

Színesfémet csiszolnak

Péteri Károly hegedűkészítő – a hazánkban élő két cremonai mester egyike – kereste meg lapunkat azzal, hogy néhány évvel ezelőtt egy cég családi házukkal szemben kezdett el építeni egy üzemet, és azóta is ipari tevékenységet folytatnak. Elmondása szerint színesfémet csiszolnak az udvaron, munkaidejüket kényük-kedvük szerint alakítják. Azt is megtudtuk, többször jelentette az esetet az önkormányzatnak, de nem történt semmi. Hangsúlyozta, munkájához csend és nyugalom szükséges, de ebből mostanában nem jut ki a családnak.

Először az önkormányzatnál érdeklődtünk, mivel kiderült, a cég „alatti” területet korábban átminősítették gazdasági területté, a többi azonban kertvárosi rész maradt.

A városháza válasza az volt: az átminősítés az MSZP-s városvezetés idején, 2008-ban történt.

A válasz után persze kérdés az is, hogy mivel a korábbi városvezetésnek a mostani jogutódja, ezek szerint ők mindent rendben találtak az átminősítéssel. Illetve, a panaszok esetén miért nem vizsgálták felül, hogy jogos volt-e az átminősítés. Ezekre a felvetéseinkre a következőt válaszolta Koczák Szilvia városházi szóvivő: „A Gránátalma utcai üggyel a sajtóban nem kívánunk többet foglalkozni. Az érintett tegyen panaszt az illetékes hatóságoknál.”

Nem jogszerűtlen

A kormányhivatalt azért kerestük meg, mert kiderült, az üzemi, gyártótevékenységekkel összefüggő zajvédelem az ő hatáskörük. Ott elmondták: „A kft. tevékenységével kapcsolatban a környezetvédelmi hatóságra 2014-ben és 2015-ben is érkezett közérdekű bejelentés a Miskolc, Gránátalma utca 9. szám alól, amelyet minden esetben kivizsgáltak. Az ellenőrzések nem tártak fel jogszerűtlen működést” – fogalmazott a hatóság. – 2014-ben a kft. által végzett tevékenységre érkezett bejelentés, de helyszíni ellenőrzés keretében megállapították, a cég szakcég által elvégeztetett mérése alapján, jegyzőkönyvvel igazolva, hogy a telephelyen lévő eszközök működése a zajkibocsátási határérték alatt van – tudtuk meg. Ezen túlmenően – folytatta a hivatal – a kft. telephelyének környezeti zajmérését is elvégezte az Észak-Magyarországi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség Akkreditált Laboratóriuma 2014. május 23-án 10 és 11 óra között. A mérés határérték-túllépést nem állapított meg – hangsúlyozták.

Elmondták azt is, a cég tevékenységére vonatkozóan a főosztályhoz az elmúlt évben bejelentés nem érkezett.

„Tájékoztatom továbbá, hogy a főosztály 2016-os munkaterv szerinti mérési tervében szerepel a kft. zajkibocsátási határértékének méréssel történő ellenőrzése” – fogalmaztak.


Miskolc - Többször kérte az önkormányzat segítségét, de nem történt semmi.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában