Helyi közélet

2016.08.03. 15:19

Nyilas Misi Tokajban

Tokaj - 25 éve íródott a musical a Légy jó mindhalálig regényből, nagy sikerrel játsszák, most a Fesztiválkatlanban.

Tokaj - 25 éve íródott a musical a Légy jó mindhalálig regényből, nagy sikerrel játsszák, most a Fesztiválkatlanban.

Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regényéből készült az a musical, amelyet augusztus 5-én tűz műsorára a Tokaji Fesztiválkatlan. 1991-ben Miklós Tibor és Kocsák Tibor írt nagy sikerű musicalt a debreceni Csokonai Színház felkérésére Móricz örök érvényű regényéből. Misi történetének zenés változata azóta meghódította nemcsak a hazai és a határon túli magyar színházak közönségét, de eljutott Finnországba, Japánba és az Egyesült Államokba is. Az előadás pénteken este 8 órától látható.

A Békéscsabai Jókai Színház augusztus 5-én harmadszor mutatkozik be a Tokaji Fesztiválkatlan színpadán, ezúttal az idén 25 éves jubileumát ünneplő darabbal érkeznek. A közel száz éve született Móricz-regény musicalváltozatát Seregi Zoltán rendezésében, élő zenekari kísérettel láthatja a közönség. „Nyilas Misi történetét mindenki ismeri, a nézőtéren ülve együtt szurkolhatunk neki, dúdoljuk magunkban a dalokat, és együtt nevetünk a vicces jeleneteken”, ajánlják a szervezők.

A legjobb tanuló

A történetről dióhéjban: a tanárrá lett Nyilas Misi visszaemlékszik debreceni diák­éveire, örömeire, meghurcoltatásaira és megaláztatására.

Misi kisdiákként szorgalmasan tanul a híres debreceni kollégiumban. Ő a legjobb tanuló. Mikor szegénységben élő szüleitől pakkot kap, diáktársai nemcsak az összes ennivalót, de még a csizmakenőcsöt is felzabálják előle. Valkay tanár úr magántanítványt szerez neki Doroghyéknál, később pedig felolvasást is vállalhat a vak Pósalaky úrnál, hogy a fizetségéből nélkülöző szüleit támogathassa. A léha és könnyelmű Török János Doroghy Bella kisasszonynak – akiért Misi kis diákszíve is megdobban – csapja a szelet. Egyszer kilesi, hogy a kisdiáknál van Pósalaky úr nyertes lutriszelvénye, ellopja azt, majd megszökteti Bella kisasszonyt. Misi azt hiszi, elvesztette a szelvényt. A kollégium fegyelmi bizottsága sikkasztással vádolja, mert megtalálják a zsebében azt a tízforintost, amit Török János csempészett oda. Hiába derül ki végül Misi ártatlansága, az átélt csalódások, meghurcolások és megaláztatások örök nyomot hagynak a gyermek lelkében. Soha többé nem akar debreceni diák lenni…!

ÉM​


A szereposztásból

  • Nyilas Misi: Bolla Márton / Kozák Ádám
  • Felnőtt Nyilas Misi: (filmen látható): Czitor Attila
  • Bella kisasszony: Köböl Lilla
  • Török János: Vadász Gábor
  • Pósalaky úr: Vikidál Gyula Liszt Ferenc-díjas művész

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában