Helyi közélet

2016.08.28. 18:22

A társaság, a közösség sokat segít

Miskolc - A Vesebetegek B.-A.-Z. Megyei Egyesülete vasárnap regionális találkozót szervezett a miskolci Avas-tetőre.

Miskolc - A Vesebetegek B.-A.-Z. Megyei Egyesülete vasárnap regionális találkozót szervezett a miskolci Avas-tetőre.

Azt szokták mondani, hogy a vesebetegség egy alattomos betegség, mert sokszor már megvan a probléma, de nincsen meg a tünete - mondta érdeklődésünkre Zákány Edit, a Vesebetegek Debreceni és Hajdú-Bihar megyei Egyesületének elnöke. - Aki nem jár rendszeres kivizsgálásra, az nem biztos, hogy tud róla, de aki azért odafigyel magára és évente eljár, annál már a háziorvos kitudja szűrni.

A debreceni elnök szerint egy vizelet teszteléssel már a kezdetleges problémákat ki lehet szűrni. Egyébként az adatok azt mutatják, hogy az országban minden tizedik ember érintett, akik pedig már művese kezelésre szorulnak, azok közel hatezren vannak az országban.

Debrecenben kettő

- Debrecenben két művese állomás van, a két helyre közel négyszáz dializált jár - tudtuk meg. - Mellette vannak még az ambuláns betegek, illetve hozzánk például csatlakoznak transzplantáltak, és akik már "megkapták az új életet."

Zákány Edit kiemelte, hogy a legfontosabbnak a közösség építését tartják, mert ha már a betegségen, a kezelésen nem tudnak változtatni, legalább lelkileg talán segíthetnek azzal, hogy a betegek társaságban vannak.

- Hozzátartozók mondják, hogy nagyon pozitív változást látnak rajtuk, a társaságba járókon - fogalmazott Edit, aki ugyancsak vesebeteg és mint mondta, a szerencsések közé tartozik, mert kapott vesét, ami immár 13 éves lesz.

Segítenek egymáson

Korinthus Katalin, az esemény szervezője, megyei elnök úgy vélte, hogy azért is fontosak az ilyen rendezvények, mert olyan súlyos betegekről van szó a régióban, akik szociálisan is nehéz helyzetben vannak, ráadásul társadalmilag is nagyon elszigeteltek.

- Kialakul a betegségtudat és nincs igazából társaságuk sem - mondta. - Helyhez kötötten élnek a gépi kezelés miatt... Amikor korábban szerveztük, évente egyszer csináltunk egy-egy találkozót: akkor az ország vesebetegei összejöttek, és rájöttek, hogy nincsenek egyedül a problémáikkal. Segítettünk is egymáson.

Három év szünet után lett ismét pénz (NEA pályázatból például), így ezt a regionális randevút összehozták Korinthus Katalinék.

- Amikor én kezdtem 22 éve, egy állomás volt csak Miskolcon - mondta Korinthus Katalin. - Azóta már van Ózdon, Szikszón, Sátoraljaújhelyen, ráadásul korszerű gépekkel dolgoznak. Egészségügyileg ilyen szempontból mi cseppet sem vagyunk hátrányos régió, csak maga az életmód és a betegek élethelyzete az.

B.-A.-Z. megyében olyan négyszáz dializált van, belőlük nagyjából 8-10 százalék aktív az ilyen eseményeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában