Helyi közélet

2016.07.05. 12:06

Telepfelszámolás Diósgyőrben - Mit ér a saját ingatlan a stadion mögött?

Miskolc - A számozott utcai háztulajdonosok szerint példátlan kisemmizés, amit az önkormányzat tesz.

Miskolc - A számozott utcai háztulajdonosok szerint példátlan kisemmizés, amit az önkormányzat tesz.

„Halálra ítélték a számozott utcákat, megértettük, de nem lehet családokat csak úgy kilökni a szemétdombra” – jelentette ki Laborcz János. A Tizedik utca legelső háza az övé, az épület 450 négyzetméteres és 1500 négyszögöles telek tartozik hozzá. A kapun belépve egy parkba érkezünk, minden csupa virág, a kert gondozott, a házhoz tartozó óriási teraszt is növények díszítik. A kert végében azonban ott magasodik a stadion, ami miatt most úgy tűnik, menniük kell.

Példátlan kisemmizés, amit az önkormányzat tesz. Laborcz János

– Édesanyám 74 éves, ebben a házban született. Ez itt a kohászat lakótelepe volt. Húsz évvel ezelőtt még minden udvar így nézett ki, mint a miénk… A ház a saját tulajdonunk, most – a stadionépítés miatt – az önkormányzat megvenné, először 12 millió forintot ajánlottak, majd 30 milliót, végül megszakadtak a tárgyalások. A törvény szerint kisajátítás esetén teljes és feltétlen kártérítést kellene kapnunk; ha a miskolci ingatlanárakat veszem alapul, akkor az 200 ezer forint per négyzetméter, ha annak a kétharmadát megkapnám, már örülnék – mondta János. – Energiát, munkát fektettünk bele, egy ilyen nyolcszobás lakást most 150 millió forint alatt nem tudnék építeni, de nem is vagyok abban a helyzetben, hogy ilyet építsek. Példátlan kisemmizés, amit az önkormányzat tesz, miközben a stadionépítésre nagykanállal mérik a pénzt.

Míg ott voltunk, János édesanyja is hazaért, Kalló Ilona, aki testvérével együtt válogatott kosárlabdázó volt, világbajnokságokra jártak. Csendben megjegyezte: „Az egész családom sportolt, a miskolci sportélet volt a mindenünk, éltünk, haltunk érte…”

A szomszédok is átjöttek, akik hasonló helyzetben vannak. Körtvélyesi Pál ügye is évek óta húzódik, mint mondta, azóta nem hajlandó pénzt fordítani az ingatlanjára, hiszen nem tudja, mi lesz a sorsa. Neki 6,3 millió forintot ajánlottak, de úgy véli, a kerítés és a tető többe kerül a házán.

„A kisajátítás 10–12 családot érintene, nem hiszem, hogy olyan húsba vágó összeg lenne az önkormányzatnak, ha rendesen kifizetnék a tulajdonosokat. Van, akinek egy avasi 35 négyzetméteres lakást ajánlottak a kertes háza helyett. Példátlan kisemmizés” – vélekedett.

Laborcz János (balról), Körtvélyesi Pál és Riskó Rezső a stadion építése miatt veszítheti el otthonát

Bérlemény cserébe

Riskó Rezsőék is hasonló helyzetben vannak a Tizedik utcában. Ők is 74 éve élnek ott, egészen pontosan az édesapja ott született. Olyannyira ott, hogy édesapja a házban szomorúan mutatta, melyik szobában jött a világra. Ezért is nehéz számára a tény, hogy költözniük kell, hiszen ott kell hagynia a családi házat, a kertet, a 100 éves fákat.

Rezső a mai napig gazdálkodik az udvaron, fürjeket tart, a saját maga készítette melegházban paradicsomot termeszt, és számos gyümölcsfa is van az udvaron. Az ő házuk 60 négyzetméter, ehhez tartozik egy 1480 négyszögölnyi osztatlan tulajdonú telek. Az önkormányzat szerint ez 3 millió forintot ér, legalábbis ennyit adnának nekik érte.

„Nem fogadtuk el. De ajánlottak egy MIK-es lakást is. Saját tulajdonért bérleményt? Ezt nem gondolhatják komolyan” – méltatlankodott Rezső.

Azt is elmondta, nézték a miskolci ingatlanárakat, 11,5 milliót gondolnának a sajátjukért. Hárommillió forintból ugyanis nem tudnának rendes lakást venni maguknak. Mivel nem fogadták el az ajánlatot, így a kormányhivatalhoz került az ügyük, augusztus 1-jén lesz egyeztető­tárgyalás – mondták.

Rezső elmondta, milliókat költöttek a házra, az emeletre hálószobát építettek. De másfél éve, amikor ez a huzavona kezdődött, megállt minden fejlesztés. „Az édesapám egészségi állapota is megromlott. Éppen ezért az sem mindegy, hova költözünk, itt közel van a villamosmegálló, a rendelő…” – sorolta.

Gondozták, költöttek rá

A Tizedik utca lakói azt is kifogásolták, hogy a számozott utcákat nyomornegyedként emlegetik, és az önkormányzat is nyomortelep-felszámolásról beszél. Miközben – vélik – itt számos saját ingatlan van, amelyeket gondoznak, amire költöttek. Szerintük annyi volt a gond, hogy sokan valóban jogcím nélkül laktak egyes házakban, ez abból is látszik, amikor elkezdték a kiköltöztetésüket, a terület nagy része kiürült – mesélték.

Kérdéseinkkel megkerestük az önkormányzatot is: hogyan becsülték fel az ingatlanokat, mennyi pénze van az önkormányzatnak ezen kisajátításokra. Választ későbbre ígértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában