Helyi közélet

2016.07.16. 18:16

„Sosem mondhatom, hogy én már felértem a csúcsra”

Miskolc - Pedagógiai Díjat vehetett át májusban Gondol Gyuláné a városnapi ünnepségen.

Miskolc - Pedagógiai Díjat vehetett át májusban Gondol Gyuláné a városnapi ünnepségen.

Gondol Gyuláné Marianna kisiskolások tanítója, hitvallása szerint gyöngyhalászként végzi a munkáját. Mint ahogy a gyöngyhalászok a tenger mélyére merülnek le nap mint nap, hogy megtalálják az igazgyöngyöt, úgy keresi ő is tanítványai lelkében, személyiségében, tudásában az igazat, az értékeset. Ha pedig épp nem gyöngyhalász, akkor hegymászó. Ő azonban soha nem mondhatja azt, hogy „felértem a csúcsra”, mert amikor végez egy nehéz feladattal, újabbak tornyosulnak elé, magasabb hegyfokozatokat kell megmásznia.

Gondol Gyulánét szakmai pályafutásáért és kimagasló pedagógiai tevékenységéért Pedagógiai Díjjal tüntette ki Miskolc vezetése.

A család szeretete

– Tanítói munkámat 1982-ben kezdtem lakóhelyemen, Encsen. Különleges helyzet volt, mert egykori tanítóim, tanáraim a kollégáim lettek. De ez egyben nagy előnyt is jelentett, hiszen ha szükség volt rá, bátran fordulhattam hozzájuk segítségért. 1984-ben már bemutatóórát tartottam a minisztérium szakembere előtt. Lelkesen végeztem a munkámat, szívesen vállaltam táboroztatást és szabad­idős programok szervezését. Ekkor a körzetesített iskolák diákjai kollégiumban laktak. Elsődleges célunk a családi szeretet hiányának pótlása volt. Az oktatás mellett sokrétű nevelési feladatokat is végeztünk. Megtanítottuk a közösségi együttélés alapvető szabályait, a kollégium nevelőivel meghitt ünnepségeket szerveztünk a gyerekeknek – emlékszik vissza a több mint 30 évvel ezelőtti pályakezdésre a pedagógus.

Négy év múlva az ináncsi általános iskola tanítója lett. Tisztelettel gondol erre a befogadó tantestületre. Itt ismerkedett meg Zsolnai József: Nyelvi, irodalmi és kommunikációs (NYIK) programjával.

– A program tanításának első 4 éve rendkívül nehéz volt – jegyzi meg Marianna.

Tanult és tanított

1990-ben Miskolcra költözött, és azóta a Komlóstetői Általános Iskola pedagógusa. Miskolc 1985-től lehetőséget biztosított a NYIK program mint alternatív tanterv alkalmazására.

– Engem bíztak meg a program beindításával, iskolánk 16 éven át képviselte a városban a NYIK oktatását. Két alkalommal is eljutottunk Törökbálintra az Értékközvetítő és Képességfejlesztő Iskolába, ahol módszertani bemutatóórákat láttunk – meséli Marianna.

A tanítás mellett folyamatosan képezte magát. Munkaközösség-vezető volt, megszerezte a szociálpedagógiai diplomát és szakvizsgázott tanító lett. Lelkesedése töretlen. Fontosnak tartja az ÖKO-iskola környezetének fejlesztését, és segít a városi kommunikációs versenyek szervezésében. Nem csak a gyerekeknek szerez örömet, hiszen minden évben koordinálja az „Idősek Karácsonya” ünnepséget, ahol Komlóstető szépkorú lakóit köszöntik.

Marianna hozzáteszi: pályája során legfőbb támasza a férje volt. Ő már nyugdíjas, de neki köszönheti, hogy mindig megújulva, frissen állhatott fel a katedrára, a „pedagógusok színpadára”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában