Helyi közélet

2016.07.03. 15:36

Átmeneti segítség a múcsonyi családnak

Múcsony - A négygyermekes család átmenetileg önkormányzati bérlakásba költözött.

Múcsony - A négygyermekes család átmenetileg önkormányzati bérlakásba költözött.

Május végén hirtelen lezúduló csapadék pusztított Múcsony több utcájában, kárt okozva az utakban, hidakban, csapadékelvezető árkokban, s az Ady utca több portáján, házaiban. Legfőképp egy négygyermekes családéban.

Várjuk a döntést arról, megkapjuk-e a vis maior támogatást." Viszlai Viktor

Az otthon tartózkodók az ablakon át kényszerültek menekülni a házba is bezúduló szennyes iszap elől. Gyakorlatilag mindenük odalett. Bár volt biztosításuk, de hogy mennyire számíthatnak, még nem dőlt el.

Napokon belül kész

Az Észak-Magyarország kérésére Grand András statikus, építész napokon belül a helyszínen mérte fel a károkat, s adott gyakorlati tanácsokat ahhoz, hogy a falak minél hamarabb ki tudjanak száradni. Megállapította, hogy bár a ház jelenleg nem lakható, ám megmenthető. Érdeklődésünkre elmondta: a statikai véleményt elkészítette, s átadta azt egy kivitelező cégnek, amely annak alapján napokon belül elkészíti az árajánlatot (s bízunk benne, a kivitelezést is elvállalja). Az jelenthet alapot a biztosítóval való tárgyalásra.

Az édesanya (a család legidősebb, kamasz gyermeke kérte, hogy nevük és fotójuk ne szerepeljen az újságban) telefonon arról a fejleményről adott hírt, hogy az önkormányzat helyben kiutalt számukra egy 56 négyzetméteres bérlakást, amelyért bérleti díjat nem kell fizetniük, csak a rezsijét.

Így együtt lehetnek, de magukban kevéssé tudnak haladni, minthogy az apa dolgozik, az édesanya számára pedig a gyerekek ellátása elég feladatot jelent (a legkisebb még cseppecske, másfél éves).

Készpénzzel is

Demeter Zoltán, a terület országgyűlési képviselője a helyszínen tájékozódva készpénzzel segíttette a családot, s további támogatást is ígért a szakértői vélemény alapján.

Viszlai Viktor polgármestertől megtudtuk: napokon belül várható arról is döntés, hogy megkapják-e a vihar okozta önkormányzati tulajdonokban (árok, út, járda) esett károk megtérítésére kért 47 millió forint vis maior támogatást.

… az ürömben

– Nem örülök, hogy a szélsőséges időjárás azóta más helyen is okozott jelentős károkat, de éppen ezáltal reménykedhetünk egy olyan pályázat kiírásában is, amely révén olyan beruházást hajthatnánk végre, mely megóvná a település ezen részét egy újabb, hasonló katasztrófától – mondta. Ez esetben újabb (a 2010-ben elutasítottól eltérő) terv készülhetne, az önkormányzat és az állam összefogásával. Kisajátításra nem lesz szükség, mert a kiépítendő védelmi rendszer területe (a völgy) állami tulajdonban van.

- ÉM-SzK -


Segítsünk együtt!

Olvasóink egyelőre elsősorban anyagiakkal segíthetnek a családon. Számlaszámuk: OTP 11773346-42246697

A legszükségesebb bútorokkal (több nem is férne el a kicsi lakásban) ismerősök kisegítették őket, de egy hűtőszekrényt és egy konyhabútort örömmel fogadnának.


Múcsony - Az Észak-Magyarország által felkért statikus megnézte a négygyermekes család iszappal elöntött házát.

Múcsony - Múlt kedden sárlavina pusztított Múcsonyban. Demeter Zoltán a helyszínen járt.

Múcsony - Tizenöt házban keletkeztek károk, ám a legrosszabbul egy négygyermekes család járt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában