Helyi közélet

2016.07.01. 19:39

A Mária-úton jöttek Szirmabesenyőbe

Szirmabesenyő - Két lábon és két keréken Mariazelltől Csíksomlyóig, 1300 kilométeren át.

Szirmabesenyő - Két lábon és két keréken Mariazelltől Csíksomlyóig, 1300 kilométeren át.

A Mária-úton zajló Mária Maraton futó- és kerékpározó mezőnye érkezett meg csütörtökön délután és kora este Szirmabesenyőbe. A házigazda település Huszti Gábor polgármester vezetésével a római katolikus templom és plébánia környékén fogadta a mezőnyt, amelynek „futószekcióját” olyan neves ultramaratonisták alkotják, mint Frank Tibor és Veress Béla.

Egerből érkeztek

A Mária Maratonhoz kerékpárosok is csatlakoztak, akik együtt teljesítik – a tervek szerint jó három hét alatt – a Mariazelltől Csíksomlyóig tartó, mintegy 1300 kilométeres távot, amelynek útvonala Ausztriát, Erdélyt és Magyarországot – benne Szirmabesenyő-települést – is érinti. A tegnapi napon reggel Egerből kelt útra a mezőny és mintegy 87 kilométert megtéve érkezett Szirmabesenyőbe. A mai penzum a Rakamazig vezető 77 kilométeres szakasz teljesítése lesz.

Lelki közösség

A Mária Maraton nem csupán egy futóverseny vagy kerékpártúra. Sokkal inkább egy lelki közösség és az egészséges életmód felmutatása a nagyközönség számára.

A Mária-út egyébként – az El Camino mintájára – Közép-Európában áthaladó zarándokút. A kitaláló egyesületek és alapítványok célja az volt, hogy megismertessék Közép-Európa vallási és kulturális értékeit, a zarándoklatra vállalkozók számára pedig biztonságos zarándokhálózatot építsenek ki. A Mária-út a modern vallásos szemléletnek megfelelően ökumenikus. A kitalálók úgy kalkulálták, hogy a távot gyalogosan mintegy 60 nap alatt lehet megtenni. A Mariazell–Budapest szakasz 500 kilométerét mintegy 20 nap, a Budapest–Csíksomlyó szakasz 900 kilométerét pedig mintegy 40 nap gyalogtúrával lehet megtenni.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában