Helyi közélet

2016.05.07. 21:22

Lezárták a 74 miskolci feljelentés ügyeit

Miskolc - Miskolc polgármestere öt éve tett feljelentést a szocialista városvezetés időszakában történtek miatt.

Miskolc - Miskolc polgármestere öt éve tett feljelentést a szocialista városvezetés időszakában történtek miatt.

Az ismeretlen tettesek ellen tett, elsősorban a Miskolc Holding tevékenységét érintő feljelentések indítását meglehetősen nagy sajtónyilvánosság övezte, budapesti és miskolci sajtótájékoztatók. „Valóság és Kriza Ákos: 74-0” – így reagáltak a szocialisták most arra, hogy a közelmúltban a Nyíregyházi Törvényszék az utolsó feljelentési ügyben is jogerősen lezárta az eljárást.

Kriza Ákos polgármester még 2011 márciusában Budapesten, a Legfőbb Ügyészség előtt azt mondta, hogy hetvennégy büntetőjogi felelősséget is felvető ügyben tett feljelentést, és ezekben a korábbi városvezetés és az önkormányzati cégek volt irányítói is érintettek lehetnek. A polgármester akkor azt hangoztatta, az ügyekkel kapcsolatban hatmilliárdos kára keletkezett a városnak.

Lezárult eljárások

„A bírósági eljárások lezárultak, és a 74-ből egy vád sem igazolódott” – ezt már Káli Sándor, Miskolc volt szocialista polgármestere mondta a pénteki sajtótájékoztatóján. „A vádaskodók tehát nem mondtak igazat” – fogalmazott. Ezek után a volt városvezető a következő kérdéseire szeretne választ kapni: „Milyen szakemberek végezték a vizsgálatokat, ha ekkorát tévedtek?” Káli Sándor szerint ugyanis a mostani városvezetés célja az volt, hogy besározza elődeit.

„A polgármester által tett 74 feljelentés miatt többen – magam is – évekig bíróságon és kihallgatásokon töltöttük az időnket” – mondta Halmai Gyula, aki az MSZP-s városvezetés alatt a Miskolc Holding Zrt. elnök-vezérigazgatója volt. A nyomozás menetét ismertetve hangsúlyozta, az ügyeket már 2013-ban bűncselekmény hiányában lezárták, de – mint Halmai Gyula fogalmazott – Kriza Ákos közpénzt nem kímélve pótmagánvádas eljárást kezdeményezett négy esetben is. Az utolsó tárgyalás – folytatta – februárban volt a Nyíregyházi Törvényszéken, ahol jogerősen lezárták az ügyet. „A végzésben megállapították, törvényes vád hiányában a bírósági eljárást le sem lehetett volna folytatni” – tette hozzá. Halmai Gyula úgy véli: a feljelentések alaptalanok voltak, a többéves nyomozás, pereskedés pedig értelmetlen, ezért a Strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnak.


„Fészekrakós polgármester”

A Fidesz nevében Soós Attila, a párt miskolci frakcióvezetője közleményt küldött a szocialisták sajtótájékoztatóját követően. Nem reagált a bírósági ügyek lezárására, avagy az ítéletek tartalmára. Hangsúlyozta: a szocialistáknak el kellene süllyedniük szégyenükben, mert Miskolctapolcán, a szocialisták idején mellig érő gaz és építési sitt volt a fő látnivaló, emiatt akartak az ott lakók leválni a nagyvárosról, miattuk züllött le a főutca, illetve döntött országos csúcsokat a miskolci munkanélküliség, és a tehetetlen polgármester asszisztálása mellett öntötték el a várost a fészekrakók, és a „cigánybűnözés”-ről vált híressé a város a rendőrkapitány miatt. És még a DVTK is kiesett a bajnokságból…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában