Helyi közélet

2016.05.31. 13:00

Felépül a Ferenczi új tornacsarnoka? Mikor?

Miskolc - Az idei tanévben már biztos, hogy nem készül el a Ferenczi új tornacsarnoka. De mi lesz jövőre?

Miskolc - Az idei tanévben már biztos, hogy nem készül el a Ferenczi új tornacsarnoka. De mi lesz jövőre?

Az eredeti szerződés szerint áprilisban kellett volna hatévesnek lennie a Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakközépiskola tornacsarnokának. De nem lett, mert az építkezés 2010 óta áll, mivel a beruházó csődbe ment. A már elkészült szerkezet állapota is egyre csak romlik. Nem beszélve arról, az intézményben évről évre egyre nehezebb helyet találni a tornaóráknak. Ezt eleinte úgy oldották meg, hogy folyosókon, aulában is tornáztak a diákok.

Az idei évben annyi könnyebbség volt, hogy a közelben levő Szemere Bertalan Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium tornaterme és sportudvara is a ferenczisek rendelkezésére állt. Ezek persze ideiglenes megoldások, így nem csoda, ha a tanárok és a diákok minden évben reménykednek, egyszer csak elkészül a beruházás.

Ellehetetlenült

Lapunk az önkormányzatnál érdeklődött, ahol Szabó Máté, a városháza sajtó- és kommunikációs osztályának vezetője elmondta, 2007 októberében úgynevezett PPP-s konstrukcióban kötött szolgáltatási szerződést az önkormányzat, hogy önkormányzati területen megépüljön a tornacsarnok. De az építkezés leállt, így a szerződés ellehetetlenült és megszűnt. „Ezért e szerződés alapján tornaterem-építést várni, számon kérni ma már nem lehet” – fogalmazott.

Azt is megtudtuk, amikor ellehetetlenült a beruházás, még csak 60 százalékos volt az épület készültsége. Majd következett a felszámolás, ezért további építési munkára már nem kerülhetett sor.

Már nem ingyenes

„A felszámoló szervezet tavaly értékesítette az épületet úgy, hogy a plusz földhasználati díjfizetési kötelezettségről tájékoztatta a pályázót. Az eredeti szerződésben biztosított ingyenes földhasználati jog ugyanis a szerződés megszűnésével együtt szintén megszűnt. A pontos vételár előttünk nem ismert. Jelenleg tehát a félkész felépítmény egy magánbefektető társaság tulajdonában van, az épülettel kapcsolatos szándékai nem ismertek” – ismertette az osztályvezető. Hozzátette: magántulajdonban lévő ingatlanról lévén szó, az önkormányzat nem sokat tehet az építés sürgetése érdekében, különös tekintettel arra, hogy 2015. július 15-től a szakképző intézmények fenntartója a Nemzetgazdasági Minisztérium lett.

Megkerestük a minisztériumot is, de lapzártánkig nem kaptunk választ a kérdéseinkre. A tulajdonost is próbáltuk elérni, hogy megkérdezzük, mi a terve az ingatlannal, de nem sikerült elérnünk. Információink szerint azonban az a terve, hogy befejezze a tornacsarnokot. Úgy tudjuk, ezt 60 nap alatt meg is tudná oldani.

- ÉM-NSZR -


A konstrukcióról

A PPP a közszolgáltatások biztosításának olyan formája, amelyben a közfeladat ellátásához szükséges létesítmények, intézmények, eszközök tervezésébe, létrehozásába, fenntartásába, finanszírozásába és üzemeltetésébe – komplex együttműködés keretében – az állam bevonja a magánszektort. A klasszikus magánfinanszírozású PPP-rendszerben mindezt egyetlen cég vagy csoport végzi el. A közszereplő vagy végfelhasználó a beruházás értékét és az üzemeltetés költségeit az üzemeltetőnek fizetett díj formájában téríti meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában