Helyi közélet

2016.04.19. 20:53

Hallja a kagylókban a tenger morajlását

Harsány - Szeretné, ha egyszer kiállítás nyílhatna a gyűjteményből Harsányban.

Harsány - Szeretné, ha egyszer kiállítás nyílhatna a gyűjteményből Harsányban.

Óriásteknőc, gömböchal, sonkakagyló, legyezőkorall. Ezeket a tengeri herkentyűket távol a tengertől, Harsányban találtuk. Andrássy Gyula ugyanis már négy évtizede gyűjti a kagylókat, csigákat, sőt még egy igazi cápaállkapocs, kígyóbőr is található a gyűjteményében.

A gömböchalat és a legyezőkorallt saját maga hozta Kubából, már az is kalandos volt, ahogy ezek az emlékek hazakerültek, hiszen a repülőn nem nézték jó szemmel, hogy a gömböchalat egy dobozban utaztatta.

„Persze nem minden saját gyűjtés, van olyan kagyló, ásvány, amit a régiségvásáron vagy éppen ásványbörzén vásároltam” – mesélte. A kedvencét is megmutatta, ez egy sonkakagyló, ami természetesen a szoba fő helyén kapott helyet.

Megnyugtató

A gyűjtemény legelső darabja egy sisakcsiga, amit 40 évvel ezelőtt az Ecseri piacon vásárolt kettőezer forintért Andrássy Gyula. Akkor lett rabja ezeknek a tárgyaknak, amik – elmondása szerint – megnyugtatják őt. „Tényleg hallani bennük a tenger morajlását” – mutatta az egyik méretes kagylót.

Azt is elárulta, tervei is vannak a gyűjteménnyel, szeretné, ha egyszer kiállítás nyílhatna belőle Harsányban.

- ÉM-NSZR -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában