Helyi közélet

2016.04.14. 10:47

Csökkenhet a kórházi várólista, beavatkozik a kormány

Miskolc - Idén is folytatódik a várólisták rövidítését célzó program. Mit érezhetünk ebből megyénkben?

Miskolc - Idén is folytatódik a várólisták rövidítését célzó program. Mit érezhetünk ebből megyénkben?

A kormány tavalyi „beavatkozásának” köszönhetően csökkent az átlagos várakozási idő a különböző műtétekre, és a kormány idén újabb 5 milliárd forintot biztosít a program folytatására. Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára az MTI-vel közölte: a 2016. évi forrás 12–13 ezer többletműtét elvégzését teszi lehetővé, a többlet célja, hogy kisebb műtétek esetén a várakozási idő ne haladja meg a 2–3 hónapot, de a nagyobb ízületi műtétek is fél éven belül elvégezhetőek legyenek.

A megyében a fél év elérése egyelőre még nem reális. Dr. Csiba Gábor

Az MTI-forrásból arról is értesülhettünk, hogy jelenleg 35 ezer beteg található várólistán, míg másfél–két évvel korábban még 77 ezren szerepeltek ott.

Műtétenként változó

Megegyezik-e a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórházban a tendencia az országossal? Miben mutatkozik eltérés? – kérdeztük Dr. Csiba Gábor főigazgató főorvostól.

– Kórházunkban a protézis műtétek esetén jelentősen csökkent a várólisták hossza, vagyis a várakozási idő (de nem lett jelentősen kevesebb a várakozó betegek száma). Az elvárások alatti a várakozási idő, azaz gyakorlatilag nincs várakozás, mindössze két-három hét a nőgyógyászat és urológia területén. Megmaradt viszont a laparoszkópos sérv- és az epehólyagműtéti várólista.

A várakozás itt meghaladja a fél évet! Jelenleg 1900 beteg van várólistán, ebből 280 epe- és sérvműtét, 820 protézisműtét, 140 kardiológia és 200 szürkehályog „műtét” várakozik. Jelenleg az átlagos várakozási idő a szürkehályog műtét esetén körülbelül 90 nap, ha esetleg hosszabb, az mindig a beteg kérésére történik. Protézis esetén 1 év és 14 hónap közötti a várakozás. Még az emelt kapacitással is csak 9–10 hónapra csökkenthető – válaszolta Dr. Csiba Gábor.

Másik kórházban

Az államtitkár közlése szerint a várólisták csökkentését célzó program keretében eddig több mint 15 ezer beteg vállalta, hogy nem a területileg illetékes kórházban végezteti el a műtétjét, így ők a vártnál korábban kerülhettek sorra.

Ez esetben lehetőség nyílik az utazási költségek megtérítésének igénybevételére, indokolt esetben egy kísérő számára is, ezt a várólista-csökkentési programban részt vevő több mint 15 ezer beteg közel 10 százaléka igényelte eddig, és a program előrehaladásával az igénybe vevők száma folyamatos emelkedést mutat. Ennek alapján azt is igyekeztünk megtudni: van-e adat arra, hogy hányan kérték a megyei kórházban olyanok a műtét elvégzését, akik nem ide tartoznak területileg, vagy fordítva?

– Adatunk arra vonatkozólag nincs, hogy területen kívüli beteg kérte-e, hogy kórházunkban végezzék el a műtétjét, hiszen alapvetően a „saját” betegeink is hosszan várakoznak. Jelenleg a más intézetbe jelentkezők száma havonta 5–6 beteg lehet, ami éves szinten az 1 százalékot éri el – mondta a főigazgató.


Egy év alá mehet

Felvetettük: mennyi plusz pénzre számít most a megyei kórház, s az mire elég, mekkora csökkenést eredményezhet a helyi várólistákban? Dr. Csiba Gábor válasza:

– A térd- és csípőprotézisre hozzávetőleg ugyanakkora keretet kapunk, mint a tavalyi többletünk volt. Ezzel egy év alá csökkenhet a várakozási idő. A megyében a rossz egészségi állapotú beteg nagy száma miatt a fél év elérése még nem reális lehetőség. Ugyanakkor, ezek a betegek – jelentős számban – valószínűleg nem fognak más megyébe elmenni. Nincs pénz a látogatók útiköltségére, rehabilitációra ott nem vállalják a beteget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában