Helyi közélet

2016.04.28. 08:07

A lakásügynökségen mindent előre kell fizetni

Miskolc - „Érdekeltek vagyunk abban is, hogy a családfőt munkához juttassuk.”

Miskolc - „Érdekeltek vagyunk abban is, hogy a családfőt munkához juttassuk.”

Szociális lakásügynökség kialakításáról döntöttek a képviselők Miskolcon az áprilisi testületi ülésen. Mindezt az Esélyegyenlőségi Terv keretében hozta létre az önkormányzat, a cél pedig az, hogy a számozott utcákat érintő telepfelszámolás során előállt lakhatási problémákat megfelelően kezelhessék.

A lakásügynökséget a Magyar Máltai Szeretetszolgálat működteti, és a szervezet dönt majd arról is – más civil szervezetekkel együttműködve –, hogy kik költözhetnek ezekbe a lakásokba. Az elfogadott intézkedés szerint 30 lakás kerül a szeretetszolgálat kezelésébe, négyről már tudni, ezek a számozott utcán vannak.

Ez más, mint a szociális

„Két év kellett ahhoz, hogy ide eljussunk az önkormányzattal” – kezdte Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, amikor a lakásügynökségről kérdeztük. Elmondta azt is, ez a program jelentősen különbözik a szociális lakáspályázatoktól, hiszen ők a családhoz keresik a lakhatási lehetőségeket.

Az alelnök hangsúlyozta, hogy minden esetben tisztában kell lenniük a család valós jövedelmével, a családi háttérrel, azzal, hogy ténylegesen mennyien laknak együtt egy ingatlanban. Azaz, egyéni diagnózis alapján ítélik meg egy-egy bérlőnek a lakást – fogalmazott.

„Érdekeltek vagyunk abban is, hogy a családfőt munkához juttassuk, hiszen abban az esetben tudja fizetni a lakbért és a rezsit. Fontos, hogy a bérlőnek mindent előre kell rendeznie – a víz-, villanyszámlát – éppen azért, hogy megelőzzük az eladósodást.

Ezeken felül pedig egy úgynevezett motiváló eszközt is beépítünk a fizetni valók közé – például a tévédíjat –, ami csak akkor él, ha a számlák rendezve vannak” – sorolta Vecsei Miklós.

Nem ez az első

A szeretetszolgálatnak nem ez az első ilyen programja, Veszprémben, a pokoli toronyként ismert házban is hasonlót működtetnek. Ennek – és a miskolcinak is – az a lényege, hogy míg az önkormányzatot rendeletek, törvények kötik, addig a civil szervezetek rugalmasabb módszerekkel tudnak dolgozni.

Illetve – folytatta – a családok egyéni gondjaira, problémáira is jobban tekintettel tudnak lenni, mint egy önkormányzat. „Akkor tud ez jól működni, akkor fenntartható ez a rendszer, ha a bérlők megértik, mindenkinek fizetni kell” – tette hozzá az alelnök.


„Az eleje biztos, hogy nagy meccs lesz”

A számozott utcákban található négy ingatlan kapcsán hangsúlyozta, ezek ideiglenes otthonok lesznek. „Hamarosan kezdődik a területen a házak bontása, szeretnénk, ha családok nem maradnának elszigetelve az otthonaikba, nekik nyújtanak majd segítséget ezek a lakások” – sorolta.

A szeretetszolgálat az önkormányzat ingatlanportfóliójából választhatja ki a további 26 lakást. „Igyekszünk majd úgy választani, hogy a rászoruló családoknak, minél szélesebb körben, megfelelő lakhatást tudjunk biztosítani. Gondolok arra, hogy ahol kisgyerek van, iskolához közeli lakást kaphasson a család, vagy, ha valaki egyedülálló, az mondjuk a Lyukóvölgyben kaphasson kertes ingatlant, ahol gazdálkodhat is” – tudtuk meg.

Vecsei Miklós számít rá, hogy sokan szeretnének majd beköltözni az általuk működtetett lakásokba. „Az eleje nagy meccs lesz, de ha fél éven belül megvannak a lakások, akkor azt mondhatjuk, jól haladunk. A cigány önkormányzat és a családsegítő is segít nekünk a családok kiválasztásában. Fontos kritérium, hogy a bérlők szabálykövetőek legyenek, mi pedig úgy alakítjuk ki a rendszert, hogy ne tudjanak eladósodni” – fogalmazott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában