Helyi közélet

2016.03.13. 13:22

Mária út: a zarándokok az egyedit keresik

Szirmabesenyő - Több milliárd forintból szeretnék felújítani a Mária út hazai szakaszát. A zarándokút által érintett önkormányzatok csatlakoztak a fejlesztési projekthez, abban bízva, hogy a zarándokturizmus is fellendül a településen.

Szirmabesenyő - Több milliárd forintból szeretnék felújítani a Mária út hazai szakaszát. A zarándokút által érintett önkormányzatok csatlakoztak a fejlesztési projekthez, abban bízva, hogy a zarándokturizmus is fellendül a településen.

„A fejlesztések előtt az El Camino zarándokutat is csak 740-en látogatták évente, ma millióan keresik fel” – mondta összehasonlításképpen Szabó Tamás, a Mária Út Egyesület elnöke. Mindezt annak kapcsán hangsúlyozta, hogy a zarándokút által érintett önkormányzatok összeraktak egy fejlesztési projektet, amely megteremtheti a zarándokok megfelelő fogadását. Az elnök reményét fejezte ki, hogy a fejlesztés által a Mária út látogatóinak száma is jelentősen megsokszorozódhat, ez most jelenleg ezer embert jelent évente.

A négy bevezetőúton egy-egy kápolnát építenénk. -Huszti Gábor

Új kultúra

A Szirmabesenyőben kedden megrendezett regionális értekezleten a helyi vallásturizmus vonzóvá tétele is téma volt. „Ez a fajta turizmus egészen más felkészülést igényel a helyiektől. A zarándokok ugyanis az egyedit keresik, a településen élő emberekre kíváncsiak. Akkor jönnek vissza, ha megismerik a hely szellemét, ha lelki nyitottsággal találkoznak. Éppen ezért mondhatom, új kultúra kezd épülni” – fogalmazott az elnök.

Szirmabesenyőnek – a településen ugyanis áthalad a Mária út – rengeteg terve van, hogyan tudnának kapcsolódni a fejlesztéshez. Huszti Gábor polgármester – aki a Mária Út Egyesület elnökségi tagja is – elsőként a katolikus templom felújítását és egy új parókia kialakítását említette, valamint azt az elképzelést, hogy a település négy bevezetőútján egy-egy kápolnát építenek, amely fogadja az odaérkezőket. Azt is megtudtuk, a régi parókiát zarándokszállássá alakítanák, de a kastély tetőterében is – a felújítás után – ilyen jellegű szállás kapna helyet, illetve egy zarándokvezető-képző központ. Kiemelte azt is, hogy Mária-kertek kialakításában is gondolkodnak, ennek keretében ugyanis a templomkert is megújulhatna.

Szabó Tamás mellett a polgármester is fontosnak tartja, hogy a zarándokok a helyi értékekkel is találkozzanak, ezért szívesen megmutatnák nekik a szirmabesenyői gyűrű-, antik téglagyűjteményt, vagy éppen a helyi csipkeverő által készített alkotásokat.

Maraton a zarándokúton

Mária Maraton – 1300 néven június 18. és július 10. között rendeznek futóversenyt és kerékpártúrát Mariazell és Csíksomlyó között – ezt is kedden jelentették be a regionális konferencián. A szervezők szerint ez nem csupán verseny lesz és kirándulás, hanem lelki közösség és egy egészséges életmód felmutatása.

A rendezvényre meghívásos alapon nevezhetnek a csapatok, de ezentúl egy-egy rövidebb szakaszra bárki csatlakozhat a versenyhez. Bővebb információ: www.mariamaraton.mariaut.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában