Helyi közélet

2016.03.22. 18:56

Elegük van már a fekáliából Görömbölyön

Miskolc - 2001-ben is írtunk róla, de a helyzet úgy tűnik, nem változott Görömbölyön.

Miskolc - 2001-ben is írtunk róla, de a helyzet úgy tűnik, nem változott Görömbölyön.

„Már több mint két éve tart: minden alkalommal, amikor esik az eső: a Lakatos utcai házak pincéi, az árkok, a vízaknák megtelnek szennyes vízzel.” Ez áll abban az Észak-Magyarországban, amivel vártak néhány napja Görömbölyön, a Lakatos utcában. A gond csak az, hogy a fenti sorok 15 éve jöttek ki a nyomdából…

– A csapadékvíz, a szennyvíz nem folyik el – mondta lapunknak egy ott élő lakó, aki nem szerette volna elárulni a nevét annak ellenére sem, hogy ismerik, hiszen korábban elmondása szerint még az illetékes minisztériumnak is írt az ügyben. – Annyi a víz az esőzések idején, hogy kijön a csapadékvíz-elvezető árokba. Ez legalább másfél évtizede probléma.

Előtte azért nem volt gond szerinte, mert nem volt rákötve a „fenti terület”.

– A cső, amit lefektettek, papíron 1000 milliméteres, de a valóságban csak 600-as. Rákötötték az új, felső görömbölyi részt. Több a vízhozam, emellett ez a rész mindig is talajvizes volt – sorolta.

A nyilatkozó utcabeli úgy tudja, hogy az elmúlt években a Hejőt kitisztították, és szerinte kicserélték a szivattyúkat is.

– A probléma azóta van meg, amióta a patak másik oldalán bekötötték a szenny­vizet – ezt már Bosnyák János mondta, aki ugyancsak a Lakatos utcában lakik. Sokan ígérték, hogy megoldódik a probléma, legutóbb a Takata-építkezés kapcsán. Több mint egy éve üzemel a gyár, de minden maradt a régiben. Ebben az évben négyszer jött fel a szennyvíz, nem tudom, mi lehet a hiba, de elegünk van a fekáliatakarításból. Ha jön az eső, jön a szennyvíz is. Arról nem is beszélve, hogy mindez megy a Hejőbe is…

„Idegen vizek”

Kerestük a MIVÍZ-et, akik a következő információt adták kérdéseinkre: „Nagy mennyiségű és hosszan tartó esőzés esetén a Lakatos és Deák Ferenc utcában jelentkező problémára részben megoldást nyújtott az elmúlt évben KEOP-beruházásból megépült tehermentesítő nyomóvezetékpár, illetve segített az is, hogy az önkormányzat az elmúlt években rendszeresen takaríttatja a Hejő patak medrét. A végleges megoldáshoz azonban főleg az említett utcák szennyvízcsatornájában jelentkező »idegen vizek« megszüntetése szükséges, hiszen a csatornát kizárólag szennyvízelvezetésre tervezték, nem nagy mennyiségű csapadékvízre. Ugyanis a Lakatos utcai szennyvízcsatornán vezetik el Görömböly városrész szennyvizének jelentős részét, a hálózatba bekötött illegális csapadékvizet pedig, amely nagyrészt az »idegen vizek« jelenlétéért felelős, már nem bírja elvezetni a rendszer, az már túlterheli a hálózatot. A fennálló probléma megszüntetése érdekében a MIVÍZ Kft. a fejlesztési tervében szerepelteti a Lakatos, Deák Ferenc, Szűcs Sándor, Eszperantó utcák szennyvízcsatorna-rekonstrukcióját, de ez csak az illegális bekötések visszaszorításával érheti el hatását. Ennek érdekében folyamatosan végez a térségben ködképzéses vizsgálatokat, amelyek feltárják az illegális csapadékvíz-bekötéseket és felszólítják a felhasználót a megszüntetésre”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában