Helyi közélet

2016.02.17. 11:01

Drága tejkaramella, mulasztó taxis Borsodban - Razziázott a NAV

Miskolc - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod megyei revizorai 38 helyszínen 269 vizsgálatot folytattak le decemberben.

Miskolc - A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Borsod megyei revizorai 38 helyszínen 269 vizsgálatot folytattak le decemberben.

A karácsonyi ünnepek alatt jelentős forgalmat bonyolító vállalkozásokat, a fenyőfaárusokat, édességet, pirotechnikai eszközöket értékesítőket, taxisokat, vendéglátóhelyeket vették górcső alá NAV munkatársai, de ott voltak a piacokon, bevásárlóközpontokban, és vásárokon is. A téli akció tapasztalatai szerint az adózók többsége szabályszerűen működött.

A NAV ellenőrei azt vizsgálták, hogy a kereskedők, szolgáltatók adtak-e szabályos bizonylatot, online pénztárgépeiket megfelelően használták-e, bejelentették-e alkalmazottaikat és számot tudtak-e adni áruik eredetéről. A kereskedők már megszokták, és időben értesültek a médiából, hogy számíthatnak ellenőrzésre, így talán ennek köszönhetően a 269 ellenőrzés során mindössze 66 esetben volt szabálytalanság. Legnagyobb arányban még mindig a „bukott nyugta”, vagyis a bizonylatadással kapcsolatos mulasztás fordult elő, mintegy 80 százalékban. Többen adminisztratív hibákat vétettek, mert hiányos, vagy jogszabálytól eltérő bizonylatot állítottak ki, a pénztárgép éves kiíratásának késve tettek eleget, valamint a szigorú számadású nyomtatványokat nem vezették megfelelően.

„Pedig reggel 7-től eddig mindenkinek adtam”

Érdekességet minden akció tartogat, például egy forgalmas miskolci piacon megvásárolt ízletes tejkaramelláról az alkalmazott elfelejtett bizonylatot adni, amit azzal magyarázott, hogy „pedig reggel 7-től eddig mindenkinek adtam”. Mivel nem ez volt az első mulasztása ugyanezen a telephelyen az elmúlt évben, ezért 450 000 forint mulasztási bírság mellett 12 nyitvatartási napra az üzletet is lezárták. Ráadásul a kereskedő az alkalmazottat feketén foglalkoztatta, így ez további mulasztás bírsággal járt. Egy másik alkalommal az adóellenőröknek utazni támadt kedvük, de még nem gondolták, hogy a fuvar a taxisnak lesz drága. Miután megérkeztek a célállomásra és kifizették a fuvardíjat, a taxisofőr nem adott nyugtát, ráadásul az is kiderült, hogy a gépjárművet vezető sofőr alkalmazottként dolgozik, és őt a vállalkozó nem jelentette be a NAV-hoz. A vállalkozó jobban járt volna, ha jogszerűen működik, vagyis felhívja a nyugtaadásra sofőrje figyelmét, illetve ő is eleget tesz kötelezettségének, mert a nyugta elmulasztása mellett a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatása miatt üzletzárást helyettesítő bírságot is kiszabtak terhére, amely végül összesen 600 000 forintra rúgott.

Az ellenőrzések célja most is az volt, hogy kiszűrjék a szabálytalanul működőket, ezzel védjék a vásárlók és a költségvetés érdekeit - tájékoztatta a Borsod Online-t dr. Körtvélyesi Zsuzsanna, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal

Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Adó- és Vámigazgatóságának kommunikációs főreferense.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában