Helyi közélet

2016.01.27. 14:11

Tito

<em>A hajdani Jugoszlávia kétségtelenül első számú politikusa Josip Broz Tito volt. A marsall annak idején eltávolodott a Szovjetuniótól, s mivel kiállt a függetlenség mellett és szószólója lett az el nem kötelezett országok mozgalmának, nagy megbecsülést vívott ki magának országában és persze a nyugati hatalmak körében.</em> <strong>Kolodzey Tamás jegyzete.</strong>

A hajdani Jugoszlávia kétségtelenül első számú politikusa Josip Broz Tito volt. A marsall annak idején eltávolodott a Szovjetuniótól, s mivel kiállt a függetlenség mellett és szószólója lett az el nem kötelezett országok mozgalmának, nagy megbecsülést vívott ki magának országában és persze a nyugati hatalmak körében. Kolodzey Tamás jegyzete.

Az egykori partizánvezérből lett párt- és államfő jólétet biztosított népének, így senkit nem zavart, hogy egyszemélyes uralmat épített ki magának, és diktátori hajlamai is voltak. Közben habzsolta az életet: imádott autót vezetni, vadászni, gyűjtötte a fegyvereket, a műtárgyakat, az órákat, az ékszereket, és nagyon szerette, ha ajándékokkal és kitüntetésekkel halmozzák el.

Halála után örökösei megdézsmálták az örökségét, amelyre persze utódai is igyekeztek rátenni a kezüket, vittek, amit tudtak. Tito hagyatéka több ezer értékes tárgyból állt, s ezek dollárban is tetemes összegre rúgtak. Családjának kései tagjai most végérvényesen hoppon maradtak, ugyanis nem kevesebb mint harmincöt évi huzavona után bírósági ítélettel zárták le a Tito-aktát. A verdikt szerint hozzátartozóinak azért nem jár semmi, mert az államfő személyes dolgai az államot illetik. Így az Amerikában Titónak adott Hold-kő is múzeumba kerül, valamelyik unokájának vitrinje helyett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában