Helyi közélet

2016.01.10. 11:51

Tini anyák

Miskolc - Mindig felkorbácsolja az érdeklődést, ha szárnyra kap egy hír: szinte gyermek szült gyermeket. Pedig, sajnos, a kamaszkori terhességek száma a világ valamennyi országában emelkedik.

Miskolc - Mindig felkorbácsolja az érdeklődést, ha szárnyra kap egy hír: szinte gyermek szült gyermeket. Pedig, sajnos, a kamaszkori terhességek száma a világ valamennyi országában emelkedik.

Az elmúlt évszázadban a gazdasági jólét hatására az első havi vérzés időpontja egyre korábbra tolódott (jelenleg tizenkét és fél év), ami egyre távolítja a szexuális érettséget a szomatikus és pszichés érettség bekövetkeztétől.

A tizenhat-tizenhét éves lányok többsége már rendszeres szexuális életet él, az első közösülés az esetek felében fogamzásgátlás nélküli, alkalom szülte körülmények között történik. A nem kívánt terhességek ötöde a nemi élet kezdetétől egy hónapon belül következik be, míg a fele az első hat hónapban.

Magyarországon közel tízezer tini esik teherbe évente. Az érintettek fele az abortusz mellett dönt, elsősorban a jobb szociális körülmények között élők, akik inkább a továbbtanulást választják, míg közel ötezren megszülik gyermeküket. Döntésükben meghatározóak az otthonról hozott családi és gyermekvállalási minták, összefüggésben az ismeretek meglétével vagy hiányával.

Köztudott például, hogy a roma családtervezésben a fogamzásgátlás alkalmazását vagy használatát zömében elutasítják. Azok, akik bántalmazás részesei voltak gyermekkorukban vagy diszfunkcionális családi környezetben nevelkedtek, a kortársaikhoz képest korábban kezdenek nemi életet élni. Az elvált családok gyermekei szeretnének minél hamarabb „önálló életet” élni.

A szülő nélkül felnövő állami gondozottaknál fordul elő leggyakrabban és a legkorábbi életévben bekövetkező várandósság. Ők azok, akik korai kapcsolatok kialakításával, mintegy menekülési útvonal részeként nagyon fiatalon vállalják a gyermekszülést, abban a reményben, hogy a majdani anyaság szerepének betöltésével megteremthetik a „felnőtté válást”.

A korai gyermekvállalás azonban olyan csapda, mely kétszeresére növeli a későbbi szegénység valószínűségét. Az iskolából való végleges kimaradás, párkapcsolati konfliktusok, a fiatalkori élmények kényszerű elmaradása révén megnő az esélye, hogy a fiatal anya gyermeke szegénységben, egyszülős háztartásban nőjön fel, bántalmazás és hanyagolás áldozata legyen, az iskolában rosszabbul teljesítsen, bűncselekmények elkövetőjévé vagy áldozatává váljon, alkohol-, illetve kábítószer-problémákkal küszködjön. És a kör kezdődik elölről, csak egyre mélyebben.

Sok esetben késlekedik a fiatalok terhességének diagnosztizálása. Gyakran eltitkolják terhességüket, félnek a szülőktől, félnek a meg nem értettségtől. Ismeretek híján nem merül fel bennük a terhesség gyanúja, sőt még a diagnózis birtokában is késleltetik a terhesség bevallását, amikor az már túllép a megszakíthatóság határán.

A tinédzserek anyaságtól való félelme vetekszik a felnőtté válás érzelmi hullámaival. Persze vannak olyanok is, akik tudatosan választják a terhesség előrehaladott állapotában várandósságuk bejelentését, abban reménykedve, hogy a szülők majd támogatóbbak és segítőkészebbek lesznek. A terhesség megtartásának döntéshozatalában a fiatalokat nagyban befolyásoló tényező, hogy nem rendelkeznek önálló jövedelemmel.

Hiányos ismeretekből fakadóan pszichésen sem tudnak felkészülni a terhességre, így alapvetően jellemző a felelőtlen magatartás. A még éretlen személyiségjegyeik miatt a várandósgondozási tanácsokat nem veszik komolyan, megjelenésük rendszertelen.

Ugyanakkor a terhesség folyamán létrejövő változások, bár nem egyformán, de a felnőttekhez képest jelentősebben megterhelik a szervezetüket. Gyakran találkozunk rendszertelen életmódot folytató, hiányos táplálkozású várandóssal, ugyanakkor több mint harmaduk túlsúlyos. Mindkét véglet egyaránt veszélyezteti a magzat és anya egészségét…

Sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítani a fiatalokra, de a fiatalkorúak várandósgondozására is. Külön program keretében segíteni őket az anyává válás folyamatában. Kiemelten fontosak a megértő és türelmes beszélgetési lehetőségek, hiszen csak így jöhet létre olyan bizalmi viszony, mely hatásos, talán az eddigieknél eredményesebb lehet.

Szerzőnk a B.-A.-Z. Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház szülész-nőgyógyász osztályvezető főorvosa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában