Helyi közélet

2016.01.19. 19:15

Szükség van a szolgáltatásaikra

Mezőkövesd - Nincsenek könnyű helyzetben a hazai ipartestületek, a tagság nem kötelező, egyes szakmák elöregszenek.

Mezőkövesd - Nincsenek könnyű helyzetben a hazai ipartestületek, a tagság nem kötelező, egyes szakmák elöregszenek.

Százharminc évvel ezelőtt alapították a Mezőkövesd és Vidéke Általános Ipartestület elődjét. Ma már nincs akkora tagsága a szervezetnek, mint fénykorában, de az ötszáz-hatszázból százan még mindig fontosnak tartják, hogy egy szakmai testület tagjai legyenek. – Önkéntes a tagság, így egyre kevesebben vagyunk, ebben szerepet játszik az is, hogy sokan nyugdíjba vonulnak és visszaadják az ipart, a fiatalok pedig más irányba mozdulnak. Sajnos az ipartestületek többsége napi gondokkal küzd, nem vagyunk kivételek ez alól mi sem, bár kapunk segítséget a várostól, valamint tagjainktól is. Szeretnénk elérni, ha központilag is fölfigyelnének ránk. Sajnos nincs olyan pályázat sem, amelyen indulni tudnánk – mondta Tóth Imre, a Mezőkövesd és Vidéke Általános Ipartestület elnöke.

Igyekeznek segíteni a tagságot, akár adótanácsadással, akár szakmai kérdésekben, akár tűzvédelmi, munkavédelmi vizsgák szervezésével. Néhány éve pályaorientációs rendezvénysorozatot is szerveztek az iskolásoknak.

Odafigyelnek

– Fogynak az iparosok, pedig a lakosságnak szüksége volna a szolgáltatásaikra. Sokan panaszkodnak azokra a „mobilos vállalkozókra”, akik elvállalnak egy munkát, de becsapják az ügyfelet. Ezért is fontos az ipartestület, hiszen mi odafigyelünk egymásra – tette hozzá az elnök.

Tóth Imre elmondta, az ipartestület elődjét 1886-ban alapították az őseik. Százharminc évvel később köszönettel veszik, ha csatlakoznak hozzájuk, vagy támogatják őket. Szorgalmazzák azt is, hogy a városban folyó munkákat lehetőség szerint helyi vállalkozók végezzék, ebben tudtak eredményeket elérni. Az önkormányzatnak köszönhetően a mezőkövesdi piacon készül egy olyan reklámtábla, amelyen szerepelnek majd a mezőkövesdi iparosok nevei, elérhetőségei.

ÉM-TB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában