Helyi közélet

2016.01.15. 18:45

Megtörték a hallgatás csendjét a miskolci gimnáziumok

Miskolc - Hamarosan megalakul a Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsának Szövetsége.

Miskolc - Hamarosan megalakul a Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsának Szövetsége.

– Várjuk Magyarország minden iskoláját és óvodáját, függetlenül attól, hogy ki a fenntartója. A többi város se féljen, hiszen az oktatás közös ügyünk. Már nem vagyunk egyedül, több ezer támogató áll mögöttünk, jó lenne, ha minden iskolában lenne egy-két pedagógus, aki megtöri a hallgatás csendjét. Várjuk az egész országot magunk mögé, hátha akkor érdemi választ kapunk végre az oktatás irányítójától – fogalmazott Pilz Olivér, a Herman Ottó Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke csütörtökön, a gimnáziumban tartott sajtótájékoztatón.

Tízezer támogató

Jelezte, ma már 39 csoport, szervezet és több mint háromezer egyéni támogató állt a Herman gimnázium nevelőtestületének nyílt levelében megfogalmazottak mellé. (Mint arról többször írtunk, a levél a jelenlegi közoktatás problémáiról szól.) Ez pedig legalább 10 ezer embert jelent.

Pilz Olivér elmondta azt is, hogy a miskolci iskolák közül elsőként a Földes Ferenc Gimnázium csatlakozott hozzájuk, majd a Zrínyi, az Avasi és a Diósgyőri is, az általános iskolák közül pedig a Kazinczy Ferenc Általános Iskola és tapolcai tagiskolája állt az ügy mellé.

Megköszönték

A sajtótájékoztatón részt vettek a miskolci, állami gimnáziumok közalkalmazotti tanácsainak képviselői is, akik nevében Szűcs Tamás, a Földes Ferenc Gimnázium közalkalmazotti tanácsának elnöke adta át Pilz Olivérnek azt a támogatói nyilatkozatot, melyben megköszönik a Herman gimnázium elszántságát és bátorságát.

Szűcs Tamás bejelentette, az öt miskolci, állami gimnázium létre kívánja hozni a Miskolci Tankerület Közalkalmazotti Tanácsának Szövetségét. Ennek érdekében a sajtótájékoztatón szándéknyilatkozatot írt alá az öt intézmény képviselője. A szándéknyilatkozat azt is tartalmazza, hogy az aláírók felszólítják az ország valamennyi közalkalmazotti tanácsát, hogy ők is alakítsák meg szövetségeiket, majd együtt hozzák létre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (az állami iskolák fenntartója) Központi Közalkalmazotti Tanácsát.

Komoly jogokkal

Szűcs Tamás kifejtette: 2013-ban, amikor a Klik lett az állami iskolák fenntartója, egyben 120 ezer munkavállaló munkáltatója is lett.

A közalkalmazotti tanácsok viszont intézményi szinten maradtak, így a törvényben garantált érdekegyeztetési jogaikat nem tudják érvényesíteni, mert nincs megfelelő szintű közalkalmazotti tanács.

– A közalkalmazotti tanácsoknak nagyon komoly jogai vannak, ha létrejön az országos szervezet, akkor az valóban ellensúlyt képezhet a Klik-en belül. Ma minden eszközre szükségünk van, hogy az oktatás irányítói leüljenek velünk és érdekegyeztető tárgyalásokat folytassanak velünk – hangsúlyozta Szűcs Tamás.



Támogatás

A négy miskolci, állami gimnázium a következőket írta a Herman Ottó gimnáziumnak átnyújtott támogatói nyilatkozatára: „A Miskolci Herman Ottó Gimnázium számára azért az elszántságért és bátorságért, mellyel nyílt levelükkel kiálltak a magyar oktatás ügyéért”.


Elviselhetetlen terhek

Az Oktató Hálózat az alábbi sorokat juttatta el csütörtökön szerkesztőségünkbe: „A miskolci Herman Ottó Gimnázium tanári kara nyilvános levélben hívta fel a közvélemény figyelmét az oktatásban uralkodó kaotikus állapotokra, a szakmailag megalapozatlan, korszerűtlen és antidemokratikus oktatásirányításra, amely semmibe veszi a gyerekek valós igényeit és érdekeit, valamint elviselhetetlen terheket ró a tanárokra. Ez a kormánypolitika súlyos károkat okoz a felsőoktatásban és a tudományos kutatásban is. Az Oktatói Hálózat egyetért a miskolci kollégák helyzetértékelésével és követeléseivel; támogatásáról és szolidaritásáról biztosítja kezdeményezésüket”.


Miskolc - A pedagógusok egyelőre nem tudnak érdekegyeztető tárgyalásokat kezdeményezni.

Miskolc - Nyűgös, ideges tanárokkal, alacsony színvonalú tanórákkal és pszichés nehézségekkel szenvedik meg a diákok, hogy papírmunkát és szakfelügyelőket sóztak a tanáraikra. Ezért sürgeti nyílt levélben az oktatási rendszer változását a miskolci Herman Ottó Gimnázium tantestülete, amelyhez keddig több mint kétezren csatlakoztak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában