Helyi közélet

2016.01.24. 10:26

Avas szálló - Már az utolsó pillanat után

Miskolc - „Mindenki segítségét várnánk, sajnos a város költségvetésébe ezek a munkálatok nem férnek bele.”

Miskolc - „Mindenki segítségét várnánk, sajnos a város költségvetésébe ezek a munkálatok nem férnek bele.”

Miután már lehetett tudni, hogy az Avas szállót nem építi meg a tulajdonos, több terv is készült arra, mit lehetne kezdeni a félbemaradt épülettel. A mostani városvezetésnek, egészen pontosan Rostás László főépítésznek az volt az ötlete – erről 2013-ban nyilatkozott az Észak-Magyarországnak –, hogy a város szimbólumává vált romot közös erővel fel lehetne újítani. Ehhez civil összefogást is hirdetett, a miskolciak segítségét kérve ahhoz, hogy újjáépüljön az Avas szálló.

Döntését akkor azzal indokolta: az utolsó pillanatban vagyunk, olyannyira leromlott a hajdani patinás épület. És ez nem csak a külsőre vonatkozik. A főépítész az Észak-Magyarországnak akkor elmondta, belülről is visznek mindent: lopják, bontják, a rendőrség néha a helyszínre megy, de ennél többet nem tudnak tenni. Akkoriban egyébként az Avas szállót tulajdonló Multicasa Consulting és a miskolci önkormányzat között per volt folyamatban.

Résztulajdon

Ugyancsak 2013-ban adtunk hírt arról, hogy több miskolci szakközépiskola jelezte, nyári szakmai gyakorlat keretében felújítanák az épület homlokzatát. Persze felmerült a kérdés, hogyan, hiszen az épület még nem volt a város tulajdona. A főépítész azonban elmagyarázta, résztulajdonos az önkormányzat (mint egy társasháznál), így van lehetőségük az állagmegóvásra.

Az állagmegóvás 2013-ban elsősorban kívülről érintette az egykori szállót, amikor a belső munkálatokról kérdeztük a főépítészt, akkor három évvel ezelőtt azt nyilatkozta: mindenki segítségét várnák, mert sajnos, a város költségvetésébe ezek a munkálatok nem férnek bele.

Rostás László már 2013-ban is úgy látta, apró lépésekben teljesíthető lenne a felújítás. Így fogalmazott: „Kidolgozzuk ennek stratégiáját, s így járható lehet az út. Mindenki annyit tesz bele, amennyit tud. Ha valaki csak egy napot, akkor annyit. Itt a lényeg az, hogy tud-e a város összefogni… Az már más kérdés, hogy ha elkészülne, akkor mi lenne a sorsa, ki üzemeltetné, de ezen ráérnénk később gondolkodni”.

A szakközépiskolák végül állagmegóvást végeztek az épületen, a veszélyesebb részeket leverték, rendbe tették. A lakossági összefogás azonban továbbra is várat magára.

ÉM-NSZR

„A legjobb döntés volt eladni”

Akik emlékeznek a szálló ’97-es állapotára, azt mondják, akkor is rettenetes volt.

Amikor az Avas szállót eladta a város, Kobold Tamás volt a polgármester. Így tőle érdeklődtünk korábban arról, mi állt az adásvételi szerződésben. Azt már az elején leszögezte, szerinte az épület értékesítése volt akkor a lehető legjobb döntés. A szerződésben szerepelt az ár – úgy 240–250 millió forintra emlékszik – és az is, hogy ha egy bizonyos időn belül nem újítja fel az új tulajdonos, az önkormányzat elállhat a szerződéstől, s visszavásárolhatja azon az áron, amin eladta.

Közgyűlés döntött

Az épület eladásáról a közgyűlés döntött, a képviselők 80–90 százaléka pártállástól függetlenül megszavazta. A volt városvezető nyilatkozatában arra is kitért, Miskolcnak nem lett volna 600–800 millió forintja az épület felújítására, akkor annyit kellett volna rákölteni. Akkor még nem voltak uniós források, pályázati lehetőségek. Ő pedig úgy látta, a város infrastruktúráját kell fejleszteni. Egyébként már az eladáskor is rettenetes állapotban volt a szálló. Kobold Tamás emlékei szerint, amikor visszavették a szállót a HungarHotels szállodalánctól, akkor féllábszárig állt benne a víz.

Romkocsma, de csak ideiglenesen

Az elmúlt közel két évtizedben többen próbálkoztak, hogy legalább ideiglenesen életet vigyenek az épületbe. Ilyen kísérlet volt az is, amikor egy közelmúltbeli Operafesztivál idején romkocsma működött az egykori Avas szálló alsó szintjén.

Kronológia

1997-ben adta el a város az Avas szállót a Multicasa Kft.-nek. Akkor úgy volt, 1999. december 31-ig el kell készülnie a beruházásnak. A szerződésben az eladó kikötötte az elállás jogát arra az esetre, ha a vevő nem teljesíti a kötelezettségét. Mivel ez nem történt meg, az önkormányzat 2004. december 17-én elállt a szerződéstől. Ezt követően, 2005. január 13-án az önkormányzat peres eljárást kezdeményezett a MultiCasaval szemben. Érdemi döntés nem született, mert a peres felek több alkalommal kérték az eljárás szünetelését. Később a felek az 1997-es szerződést abban módosították, hogy a szállodának 2009. december 31-ig kell elkészülnie. Megállapodásuk kiterjedt késedelmi kötbér, valamint meghiúsulási kötbér fizetésére is.


2003-ban már azt írtuk, aligha lesz megint szálló az Avasból, hiszen az önkormányzat azt nyilatkozta, másban gondolkodnak. Az ígéret az volt, a beruházás 2005-ben megvalósulhat. Ez nem történt meg.


2010 tavaszán újra arról számoltunk be, hogy leállt az építkezés. Kiderült, a tulajdonos az örökségvédelmi hivatallal került vitába, amíg az nem rendeződik, nem tudja folytatni az építkezést. Nem is tudta, a Multicasa levonult az építkezésről.


2011-ben a polgármester azt nyilatkozta, hamarosan pontot tehet Miskolc az Avas szálló ügyének végére. Akkor már bíróság előtt volt az ügy. Az építtető az építési engedélyes tervektől eltért, így több száz millió forint értékben vissza kellett volna bontania az épületet. Az örökségvédelmi hivatal akadályozta meg a továbbépítést, a továbblépéshez át kell alakítani a város rendezési tervét. Rendezni kell a tulajdonviszonyokat is, befektetőt kell találni.


2012-ben már arról számoltunk be, a per tart, a falak omladoznak. Az eljárást Miskolc önkormányzata kezdeményezte az Avas szállót tulajdonló Multicasa Consultinggal szemben szerződés hatálytalanságának megállítása végett, hogy az önkormányzat a visszavásárlási jogát érvényesíthesse.


2013-ban történt valami, miskolci művészek képeivel díszítették az Avas szálló ablakait. De továbbra is perben állt egymással a miskolci önkormányzat és a tulajdonos.


2014. október 25-én a MultiCasa Consulting Kft. fizetésképtelenségét a Miskolci Törvényszék kimondta, elindult a felszámolási eljárás.


2015 márciusában megjelent a felszámoló által meghirdetett harmadik pályázati kiírás, áprilisban Miskolc önkormányzata 155 millió forintért megvásárolta az Avas szállót.


Miskolc - Csaknem két évtizede keressük a választ arra, hogy mi lesz a város egyik emblematikus épületével.

Miskolc - Miskolc tavaly több száz millió forint értékben vásárolt ingatlant, három éve pedig eladni próbált többet is.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában