A város, ha ingatlanokkal tervez: „a jó gazda gondosságával”…

A város, ha ingatlanokkal tervez: „a jó gazda gondosságával”…
© Fotó: Ádám János
Miskolc – Miskolc tavaly több száz millió forint értékben vásárolt ingatlant, három éve pedig eladni próbált többet is.

Avas szálló, Bortanya, Hunyadi utca 3. szám – csak néhány azok közül az ingatlanok közül, amelyeket tavaly vásárolt meg Miskolc.

Tavalyi nyilatkozat

A közel 200 négyzetméteres Bortanyát a hozzá tartozó pincerendszerrel 26 millió forintért vette a város. Azzal a céllal, hogy szállodaként, vendéglátóhelyként hasznosítja majd.

– A Bortanya már mostani állapotában is fogadhatja a vendégeket, az érdeklődők már meg is tekinthették azt az idei Borangoláson. Az épület felszereltsége azonban hiányos, ezt pályázat útján szeretné fejleszteni a város – ezt még tavaly nyilatkozta lapunknak Koczák Szilvia városházi szóvivő. Ugyancsak tavaly kaptuk azt az információt is, hogy a 155 millió forintért megvásárolt Avas szálló esetében is pályázatra számít a város, hogy fel lehessen újítani az épületet.

Közben persze ott van az egykori központi leánykollégium épülete is, amelyet évekkel ezelőtt szinte rekord­gyorsasággal üríttetett ki az önkormányzat, azzal az indokkal, az elköltözést a kollégiumi létszám alakulása (is) indokolja.

De azóta sem történt jelentős előrelépés az épület hasznosításában, igaz, az alsó részen továbbra is üzemel a közétkeztetés. Amikor az elmúlt évben a tervekről kérdeztük az önkormányzatot, a válasz az volt: a város és a MIK Zrt. célja változatlan, vagyis irodaházként kívánja hasznosítani az ingatlant.

Ráadásul itt is megfelelő pályázatra várnak, hogy a volt kollégiumi épületet átalakítsák, amíg ez nincs, addig az állagmegóvási munkálatokat elvégzi a MIK Zrt..

Idei nyilatkozat

A tavalyi tervek után kíváncsiak voltunk arra, az idén milyen elképzelései vannak az önkormányzatnak ezekkel az ingatlanokkal.

Koczák Szilvia városházi szóvivőtől a következő választ kaptuk kérdéseinkre: „Általánosságban elmondható, hogy a stratégiai körbe sorolt ingatlanokat és a bérbeadás révén megfelelően hasznosítható ingatlanokat nem értékesíti a város. A város tehát a jó gazda gondosságával jár el.

Miskolc ingatlangazdálkodása transzparens, a város ingatlankataszterét a jegyző vezeti, adott ingatlanok iránti érdeklődés esetén azok címének pontos megjelölésével, hivatalos kérelem formájában lehet tájékozódni”.

A konkrét ingatlanokkal kapcsolatban elmondta: „A Bortanyára és az Avas szállóra is igaz, hogy a város a jó gazda gondosságával jár el. Így kerülhetnek vissza Miskolc történelmi örökségei, turisztikailag fontos ingatlanjai a város tulajdonába.

Azoknak az emblematikus épületeknek, amelyekre Miskolc kultúrája, kereskedelme, idegenforgalma alapult, a város szeretné visszaállítani az eredeti szépségét, de úgy, hogy alkalmasak legyenek XXI. századi színvonalon kiszolgálni a miskolciakat és a turistákat”.

A köz érdekeire hivatkozva

Milyen nagyobb ingatlanok vannak még a város tulajdonában és ezekkel mi a terv? – kérdeztük. „A város az ingatlangazdálkodásra vonatkozó adatokat is a jó gazda gondosságával kezeli. A törvényileg meghatározott nyilvános adatok mindenki számára hozzáférhetők, a többi pedig a város érdekei szerint adható információ.

Az önkormányzat az ingatlanok eladási, vételi szándékát előzetesen nem hozza nyilvánosságra, azzal ugyanis esetleg a köz érdekeit sértené” – válaszolta a szóvivő.

N. Szántó Rita


Már sikerült eladni belőle

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy mit sikerült értékesítenie Miskolcnak abból a közel félmilliárd forintos ingatlancsomagból, amit még 2013 májusában hirdettek meg. Ebbe tartozott a Petőfi tér 3. szám, az Álmos utca 24. vagy például a József Attila utca 44. szám is. Megtudtuk: az ingatlanok közül négyet – a Széchényi utcán, a Petőfi téren, a Győri kapuban – sikerült az értékbecslés alapján megjelölt értéken vagy afeletti áron értékesíteni.