Helyi közélet

2015.11.02. 15:47

Utánatok, srácok?

<em>Egy kis hiba, egy váratlan esemény tragikus következményekkel járhat</em>. <strong>Koleszár Péter írása</strong>.

Egy kis hiba, egy váratlan esemény tragikus következményekkel járhat. Koleszár Péter írása.

Az elmúlt évek talán legnépszerűbb miskolci amatőr kisfilmje terjed az interneten. Egy bukósisakra szerelt kamera felvételét már tízezrek látták. A képsoron két fiatal eszeveszett tempóban száguld le speciális kerékpárján az Avasi kilátó panorámaszintjéről egészen az Erzsébet térig. A kilátó lépcsőin, a sétányon, majd az Avasi templomhoz vezető lépcsősoron alig másfél (!) perc alatt megtéve az utat.

Elsőre egy belevaló attrakciónak tűnt a „mutatvány”. Másodjára azonban feltűnt, hogy a gyalogosok megrémülve, az útból elugorva igyekeznek helyet adni a bicajosoknak. A pincesorok között, a Petőfi soron egy 2-3 éves gyereket sétáltató anyuka mellett robognak el a srácok. A film megnézése után jött elő annak a több mint tíz évvel ezelőtti esetnek az emléke, amikor a város egyik országgyűlési képviselőjét a zebrán egy kerékpáros olyan szerencsétlenül lökött fel, hogy a vétlen honatya életét vesztette. Gondolkodóba ejtett, amennyiben egy szerencsétlen kimenetelű balesetben valaki megsérül – esetleg nagyobb tragédiával végződik az ügy – az milyen következményekkel jár? A fiúkat elszámoltatják, megkapják a büntetésüket. De végül mégis marad egy sérült áldozat vagy egy árva család. Számukra már nem a vagányságról marad emlékezetes a nap.

Az ügy másik vetületét a helyszín különleges volta adja. A gyakorlott mozdulatokból látható, hogy a kiemelt turisztikai helyszínek között zajló esemény nem egy egyszeri akció. Egy kis hiba, egy váratlan esemény tragikus következményekkel járhat. Természetesen azonnal – nem túl hízelgő szalagcímekkel – a reflektorok fényébe kerül Miskolc. A városról nehézkesen és vagyonokért épülő turisztikai város képe pillanatok alatt visszabomolhat.

A teljességhez hozzátartozik, hogy a mi generációnk – és jómagam sem – voltunk/voltam különb annál a bizonyos Deáknénak annál a bizonyos vásznánál, így másik szemüvegen keresztül is illik látni az ügyet. A városi környezetben űzhető, új kihívásokat kereső, exhibicionista sportok vannak kialakulóban. Nem tilthatjuk ki ezeket, inkább biztonságos körülmények közé kell terelni őket. Nem ördögtől való, hogy a videón látható attrakciót – a fiatalok a saját kockázatukra – biztosított és ellenőrzött körülmények között műveljék. Sőt! Nem is újdonság, hiszen ez a korábbi években már verseny formájában meg is valósult. Egy jól megszervezett, város által felkarolt különleges megmérettetés akár a Miskolcról kialakult képet is jó irányba tudná mozdítani. Ez lehet egy olyan egyedi esemény, amely a város nyitottságát mutatja és a vendégforgalom további növekedését eredményezheti.

Érdemes lenne átgondolni, érdemes lenne leülni az érintetteknek, hátha van közös pont, közös megoldás, közös érdek.

De addig is a sétány – ahogy a nevében is van – lehetne a sétálóké?

Kösz srácok!

(Szerzőnk miskolci lokálpatrióta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában