Helyi közélet

2015.11.12. 15:17

Vasárnaptól működik a hóügyelet Miskolcon

Miskolc - November 15-éről egészen jövő év március 15-ig működik Miskolcon a téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok ellátásához hóügyeletei diszpécserszolgálat. Az előttünk álló napokban viszont feleslegesen hívnák, mert nem lesz hó vagy jég.

Miskolc - November 15-éről egészen jövő év március 15-ig működik Miskolcon a téli síkosságmentesítési és hóeltakarítási feladatok ellátásához hóügyeletei diszpécserszolgálat. Az előttünk álló napokban viszont feleslegesen hívnák, mert nem lesz hó vagy jég.

Az önkormányzat tulajdonában és kezelésében lévő közutak gépi hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáit a Hóügyelet diszpécserszolgálata irányítja és koordinálja, a feladatot pedig a MIREHUKÖZ Kft. látja el tíz munkagéppel. Ezzel a város életében először, teljes egészében az önkormányzat cégei végzik a hóeltakarítással és síkosságmentesítéssel kapcsolatos munkákat a városban.

A hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkavégzésnél elsősorban a rendőrségtől, a mentőktől, a katasztrófavédelemtől, valamint a Miskolc Városi Közlekedési Zrt. járművezetőitől érkező jelzések kerülnek teljesítésre, ami elsőként a nagy forgalmú közösségi közlekedéssel érintett utak, autóbuszvonalak gépi síkosságmentesítését jelenti. Amikor a kiemelt útvonalakon a munkavégzés megtörtént, akkor kerülhet sor a gyűjtő utakra, majd a meredek és forgalmas mellékutcákra.

A közterületek kézi síkosságmentesítését a közmunkaprogramban foglalkoztatott munkatársakkal és a társaság tulajdonában álló kisgépekkel a Városgazda Kft. végzi. A munka szervezése az előző évek gyakorlatához hasonlóan az előttünk álló téli időszakban is úgy történik, hogy elsőbbséget élveznek a gyalogátkelőhelyek, lépcsők, rámpák takarítási munkái, valamint a villamos- és buszmegállók síktalanítása.

A téli hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkáknál az engedélyezett és környezetvédelmi előírásoknak megfelelő szóróanyagok kerülnek felhasználásra, így a főutcán környezetbarát ásványi anyag, Lillafüreden és Miskolctapolcán homok, a város más részein útszóró só és homok keveréke.

Ezen a héten 134 helyszínre szállítják ki a téli síktalanításhoz használt anyagokkal feltöltött tárolóedényeket jól megközelíthető, forgalmas közlekedési csomópontokba, amelyek a kézi hóeltakarítást végzők munkájához biztosít szóróanyagot.

Folyamatos a készletek feltöltése is, homokból 800 tonnát, útszóró sóból 1200 tonnát és folyékony kalcium-kloridból 50 ezer litert szerez be a MIREHUKÖZ Kft. Utóbbit környezetvédelmi megfontolások és hatékonysága miatt alkalmazzák.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat Észak-magyarországi Regionális Központ előjelzései ebben az évben is segítik a síkosságmentesítési munkára való felkészülést.

A Hóügyelet – ahogy eddig is – fogadja november 15-étől a lakossági bejelentéseket is, a 06-70-685-2000 telefonszámon vagy a [email protected] email címen. Az időjárási előrejelzések szerint még nem kell számítani síkos utakra, járdákra, valamint havazásra, ezért az indulásnál készenléti diszpécserszolgálat működik az időjárás kedvezőtlen változásáig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában