Helyi közélet

2015.10.05. 16:21

Avasi kilátó: Tévétorony, városjelkép

Miskolc - Az Avasi kilátó városépítészeti értéke, politikai megítélése, múltja és jövője volt a téma.

Miskolc - Az Avasi kilátó városépítészeti értéke, politikai megítélése, múltja és jövője volt a téma. Szombaton az Avastető, adott otthont a kétnapos Utánam, srácok! Fesztivál programjainak, nem meglepő hát, hogy az avasi kilátó múltja, jelene, jövője volt a témája az „ominózus helyszínen” a, az egykori kilátó presszóban megtartott beszélgetésnek, amelyen építészek, a város legmagasabb pontjának sors iránt érdeklődő lokálpatrióták voltak a résztvevői.

Elhangzott, hogy a kilátó mint építészeti alkotás megítélése szempontjából fontos kijelenteni, hogy a ma – sokak szerint – már korszerűtlen komplexum építése idején, a hatvanas évek elején a kor legélenjáróbb technikáját sorakoztatta fel. Tervezése, megalkotása építészeti bravúrnak számított.

Felvetődött a kérdés, miként jutottunk el oda, hogy évtizedekkel ezelőtt az avasi kilátó a város egyeduralkodó jelképének számított, mára viszont fordult a kocka és alig-alig akad olyan formáció, amely emblémájának tekintené a tévétornyot.

Tévétorony és kilátó

Bármilyen építészeti alkotásról van szó, a jövőjét az határozza meg, hogy miként sikerül hasznosítani. Az avasi kilátó jelenleg kettős funkcióban szolgál, egyrészt tévétorony és telekommunikációs antennák egész erdeje található meg rajta, másrészt turisztikai látványosság, idegenforgalmi objektum.

A nagy lehetőség

Életet akarnak lehelni a jelenleg egyfajta tetszhalott állapotban lévő kilátóba és környékébe. Az elképzeléseik az avasi borutak, borospincék megújítási terveihez is illeszkedik.

Magának az Avasi kilátónak a sziluettjét megőriznék, de új „ruhába öltöztetnék”. Fenn egy étterem működne, amelyben a vendégek a panorámán túl a társasági élet nyüzsgését is élvezhetnék.

Alatta a kilátóteraszon kávézó, cukrászda kapna helyet, valamint nyaranként egy koktélterasz. A földszinti, talajszint is egy kilátószint, amelyet bevonnának a projekt aktív területei közé: igényes turista-vendéglátás helyszíneként. Lenne itt szökőkút, játszótér és utcabútorokkal berendezett pihenő rész is.


Utánam srácok!

Kovács Krisztián, Jelisztratov Szergej, Berkes Gabi, Martos Tamás, Berkes Zoltán. Gyermekszínészek voltak ők az egykor Miskolcon, Miskolcról készült Utánam, srácok! című ifjúsági tévéfilmsorozatnak. Generációk nőttek fel a filmsorozaton, amelynek egykori főhősei ma már deresedő hajú férfiak, apák. Velük találkozhattak szombaton délután az egykori avasi kilátó presszóban. Az Utánam, srácok! kultikus korlenyomata a ’70-es éveknek. Amelyik apródfrizurás fiú nem köldökig felhúzott trapézfarmert hord, gatyába betűrt inggel, az mind rövidnadrágos.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában