Helyi közélet

2015.09.29. 16:36

Küzdelmes az egyetem, ha három lépcső is akadály

Miskolc - „Nemcsak az egyetemi kollégiumokat, de minden oktatási intézményt akadálymentesíteni kellene.”

Miskolc - „Nemcsak az egyetemi kollégiumokat, de minden oktatási intézményt akadálymentesíteni kellene.”

Az elmúlt napokban bejárta a sajtót, hogy egy mozgássérült fiatal két hónapig tartó keresgélés után sem talált akadálymentes kollégiumot vagy albérletet, ezért veszélybe került a továbbtanulása az egyik fővárosi főiskolán. Végül a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége székházában szállásolták el.

Nem megoldott

– De mire számíthatnak azok a mozgássérült diákok, akik megyénkben szeretnének továbbtanulni, vagy akik innen indulnának más város egyetemére? – kérdeztük elsőként Braun Jánost, a szövetség alelnökét, aki egyébként Miskolcon él és kerekesszékes. Mint mondta, az elmúlt években sok iskolát akadálymentesítettek pályázati pénzekből, de a probléma korántsem megoldott. A felsőoktatás csak egy része az oktatási rendszernek, de nagyon sok intézmény nem alkalmas mozgáskorlátozottak befogadására. Pedig azt is meg kellene oldani, hogy a kerekes­székes szülő el tudja vinni a gyermekét bölcsődébe, óvodába, egyéb intézményekbe. Az alelnök jelenleg nem tud olyan megyénkbeli fiatalról, akinek gondot okozna az egyetemi továbbtanulás amiatt, mert mozgáskorlátozott. Viszont évekkel ezelőtt Nagy Ben­degúz, akiről lapunk többször írt, mert kerekesszékkel járta be szinte az egész világot, küzdelmes körülmények között végezte el a Budapesti Műszaki Egyetemet. Minden alkalommal a társai segítségére kényszerült, hogy felvigyék azon a néhány lépcsőn, amit a bejárat elé építettek. Végül felszereltek egy korlátlépcsőt, de az meg olyan „jól” sikerült, hogy Bendegúz se a lépcső aljáról, se a tetejéről nem tudta kinyitni az ajtót.

– Pedig van egy 1998-ban született esélyegyenlőségi törvényünk, és akárhogy nézzük, azóta eltelt 17 év – teszi hozzá Braun János.

Miskolcon van

De mi a helyzet a megyénkbeli kollégiumokkal? Kiderült, a Miskolci Egyetemen nincs nagy probléma. Sulák László kollégiumigazgató arról tájékoztatta lapunkat, hogy 20 férőhely áll rendelkezésre mozgáskorlátozott hallgatók számára. Ők egyágyas, akadálymentesített szobában lakhatnak. Jelenleg nincs ilyen kollégista diákjuk, látássérült azonban igen. Az igaz, speciálisan a látássérültek életét segítő eszközökkel nincs felszerelve a szoba, tette hozzá az igazgató.

A Sárospataki Református Teológiai Akadémiának két kollégiuma van. Az intézmény rektora, dr. Füsti-Molnár Szilveszter lapunknak elmondta, épületeik műemlékjellegűek, így akadálymentesítésük nem lenne könnyű feladat. Az elmúlt huszonöt évben nem jelentkezett hozzájuk mozgáskorlátozott hallgató, de ha jelentkezne ilyen, akkor nem utasítanák el, mert meg tudnák oldani az elszállásolását.

Érdeklődtünk a sárospataki Comenius karon is (a kar az egri főiskolához tartozik). A kollégiumban megtudtuk, régi épületről van szó, de volt már kerekesszékes vendégük, aki megszállt náluk. A hallgatók között azonban nem jellemző a mozgáskorlátozott fiatal, hiszen ahhoz, hogy valaki tanító vagy óvodapedagógus lehessen, testileg is alkalmasnak kell rá lennie. A karnak pedig a pedagógusképzés a fő profilja.

ÉM-HE


Hol fogadják őket?

A témával kapcsolatban egyik olvasónk vetette föl azt a problémát, hogy eddig a Hunyadi Mátyás Általános Iskola fogadta Miskolcon a mozgáskorlátozott gyerekeket. Az intézmény azonban sportiskola lett, tehát nem fogad többé ilyen diákokat. Az iskolában megtudtuk, a mostani első évfolyamon már 2 sportosztály van, ahová csak sportorvosi alkalmassági igazolással vehetnek fel gyerekeket. A 4. évfolyamra azonban jár két mozgáskorlátozott tanuló, mert azon az évfolyamon csak az egyik osztály sporttagozatos. A Miskolci Tankerületben megtudtuk: minden olyan iskola fogadhat mozgássérült gyerekeket, amelyik akadálymentes, és alapító okiratában szerepel, hogy sajátos nevelési igényű diákot oktathat. Számukra biztosított az utazó gyógypedagógus, aki a megfelelő fejlesztő foglalkozásokat biztosítja a gyerekeknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában