Helyi közélet

2015.09.07. 17:11

A legfontosabb a ló és a lovas közötti összhang

Sárospatak - A sárospataki fiatal lovas szinte már „összenőtt” Betyárral. Arcok a megyéből: Bodnár Fruzsina.

Sárospatak - A sárospataki fiatal lovas szinte már „összenőtt” Betyárral. Arcok a megyéből: Bodnár Fruzsina.Ha valaki nyáron vagy a hétvégeken találkozni szeretne a sárospataki Bodnár Fruzsinával, az a legjobban teszi, ha célba veszi a Betyár lovastanyát, a testnevelési Egyetem első éves hallgatója ugyanis szabadidejének zömét a lovak között tölti.

Életstílus

– Ez már egy életstílus, amelyen nem hiszem, hogy tudnék változtatni – mondja Fruzsina –, de azt hiszem, nem is akarok.

Betyárhoz tartunk, a lóhoz, akivel Fruzsina a napokban bejutott az idei Nemzeti Vágta országos döntőjébe. Betyár lassan poroszkál Fruzsina elé.

– Hát megismersz? – örül Fruzsina, Betyár odadugja a fejét, szabad simogatni. Bár Betyár helyzete most egy kicsit nehéz, a lovak népszerűségi ranglistáján romlott a helyzete. Csalhatatlan a lovak érzékenysége, érzik, Betyár most valamiért egy kicsit felettük áll, a többiek közül néhányan féltékenyek, megpróbálják bántani.

Mindent megéreznek – magyarázza Fruzsina. – Korábban volt két ló, akikkel többet foglalkoztam, majd egyszer két hétig nem találkoztunk. Amikor újból odamentem hozzájuk, ellöktek az orrukkal, szabályszerűen meg voltak sértődve. Egy kis bújással, almával és répával természetesen ki lehetett őket engesztelni, ők sem haragtartóak minden áron.

Véletlen

Fruzsina szinte a véletlennek köszönheti, hogy Betyárral már második éve részesei a Nemzeti Vágtának.

– Tavaly úgy volt, hogy Dorka (Aros Dorina, Fruzsina versenyzőtársa – a szerk.) indul a vágtán, de a megyei döntő előtt pár nappal lesántult a lova. Akkor döntöttük el, megpróbáljuk akkor Betyárral. Jól sikerült a próba, hiszen megnyertük a megyei döntőt, de akkor nem jutottam tovább, mert még nem voltam 18 éves, ezért csak ifjúsági kategóriában indultam. Idén már a felnőttek között sikerült bejutni az országos döntőbe

– Ifiknek nem rendeznek országos döntőt?

– Rendeznek, de nem ifiknek, hanem 10–12 éves gyerekeknek pónilovakkal. Na ők aztán veszettek tudnak lenni. Kiengedik a lovat, nem ismerik a félelmet, teljes erőből vágtatnak, az sem érdekli őket, ha kisodródnak a kanyarban.

– Mi kell ahhoz, hogy valaki jó versenyző legyen?

– Nagyon sok lovas tapasztalat, de a legfontosabb az, hogy akarjak nyerni. Enélkül nem fog működni. Fontos a ló és a lovas közötti összhang. Idén a lovastáborban a verseny előtt egy héttel kivettük Betyárt, más nem lovagolhatta, csak én. Nagyon sikerült egymásra hangolódni, napról-napra egyre jobban éreztem, hogy figyel és vigyáz rám.

Már eldőlt

Fruzsina 12 éve kezdett el lovagolni, lényegében együtt tanult meg írni, olvasni és lovagolni.

– Ha valaki egyszer ott ragad a lovak között, soha nem szabadul. Nálam ez már odáig fajult, hogy az egyetemen is addig jártam, amíg el nem intéztem, hogy az edzésgyakorlatomat lovardában tölthessem, bár a „Téefen” az első évben nincs lovardai gyakorlat. Természetesen nem döntöttem el, ha elvégzem az egyetemet, akkor hol szeretnék dolgozni, hiszen ugyanúgy lehetek testnevelő tanár mint gyógytestnevelő, de nagyon erősen gyanús, vagy lovas edző leszek, vagy lovas gyógytestnevelő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában