Helyi közélet

2015.08.12. 21:57

Jól fekszik, értékes

<em>A miskolci repülőtérnek dicső múltja van, nehéz, de szép jelene – elég, ha csak a hétvégi repülőnap kitűnő programjára gondolunk –, azonban a jövő nem túl biztató. Pedig a repülőtér nem ment sehová, sokkal inkább a környező települések telepedtek, telepednek rá.</em> <strong>Juhász-Léhi István jegyzete</strong>.

A miskolci repülőtérnek dicső múltja van, nehéz, de szép jelene – elég, ha csak a hétvégi repülőnap kitűnő programjára gondolunk –, azonban a jövő nem túl biztató. Pedig a repülőtér nem ment sehová, sokkal inkább a környező települések telepedtek, telepednek rá. Juhász-Léhi István jegyzete.

Amikor az 1930-as években a mai helyét, mondhatni, „magját” megkapta a miskolci repülőtér, bizony katonai feladatokat látott el. A reptéren hangárokat és kiszolgálóépületeket húztak fel. A ’38-as első bécsi döntés alkalmával visszakapta Magyarország a Felvidék egy részét, aminek nem örültek a (cseh)szlovákok, és légi­erejük támadta is a magyar „kollégákat”. Ennek kapcsán, később pedig a háborús helyzet miatt felértékelődött a miskolci repülőtér. Vadászgépek, bombázók állomásoztak és indultak bevetésre innen. A ’40-es évek végére aztán a hosszabb futópályát igénylő repülőgépek megjelenésével csökkent, majd megszűnt a katonai alkalmazása a helynek.

Beindultak viszont a Miskolc–Budapest belföldi járatok, de nem sokáig. Jóval később az MHSZ idején sokan itt ugrottak először ejtőernyővel, vitorláztak, vagy éppen motoros sárkányoztak. Mi pedig szájtátva bámultuk a gépeket a levegőben, akár a 2010-es árvíz idején az óriási helikoptereket. Jelenleg? Az első mondatban utaltam rá: a legnagyobb hátránya a miskolci repülőtérnek a jó fekvése. És az értékes területe…


Miskolc, Szirmabesenyő - Lesz ipari park a miskolci repülőtér helyén vagy sem? tovább »

Miskolc - Látványos programok ígérkeznek az augusztus 15-ei miskolci nemzetközi repülőnapon és légiparádén. tovább »

Miskolc - 8 év után újra Repülőnap a Miskolci repülőtéren! A Borsod Megyei Repülőklub ismét megrendezi a hagyományos repülőnapot, ahol lesz repülés és érdekes földi programok, de aki eljön arra számítson, hogy szó szerint egész napot a reptéren fogja tölteni! tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában