Helyi közélet

2015.08.30. 14:40

Nem mazochizmus egy nap a Bükkben, hőségben

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ha nyár, akkor ugye vízpart. Pedig van más is, és nem kell a leg­rosszabbra gondolni.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Ha nyár, akkor ugye vízpart. Pedig van más is, és nem kell a leg­rosszabbra gondolni.A hegyekben hűvösebb van, nincs tömeg, és lehet túrázni, kerékpározni. Kezdjük Ómassán, és töltsünk el egy napot a Bükkben!

Autóval, vagy akár a 15-ös jelzésű busszal is elérhetjük Ómassát. Onnan Szentlélekre a Szuszogón induljunk. Nem igazán meredek, egy átlagos fizikai állapotban lévő ember nagyobb megerőltetés nélkül felgyalogolhat a nyári meleg ellenére is, ráadásul a hegyekben biztos, hogy kellemesebb és néhány Celsius-fokkal kevesebb is lesz a hőmérséklet.

A pálos kolostorrom alatt a Jubileumi-forrásból vehetünk magunkhoz hideg vizet, igaz a szárazabb, aszályosabb nyarakon nem mindig bővizű az utánozhatatlan bükki friss víz. A Jubileumitól alig néhány száz méter Szentlélek, ahol a pálosok egykori otthonának maradványain merenghetünk a múlton.

Csodás látvány

A kolostor szomszédságában található turistaházban szusszanhatunk, vagy akár elfogyaszthatunk egy üdítőt, hogy aztán a kék jelzésen továbbinduljunk a Látó-kövekhez (704 méter). A sziklákra óvatosan másszunk fel, hiszen veszélyes, ám a „csúcsról” a látvány csodás. Tiszta időben Dédestapolcsány és az Upponyi-szoros a Lázbérci-víztározóval kitűnően látható. Sőt! Akár a Tátra vonulatait is láthatjuk.

Miután „kicsodáltuk” magunkat, induljunk el az aszfaltúton – előtte, közben, aki akarja, néhány tíz méter hozzáadásával a Szerelmesek fáját is megérintheti –, a piros jelzésen Örvény-kőre (773 méter). Sajnos elég kevesen – vagy egyre kevesebben – tudják, hogy Jókai Mór író a 1848/49-es forradalom és szabadságharc után Tardonán bujdosott, és gyakran sétált a Bükkben, így Örvény-kőnél is járt, úgy tudni, nem egyszer. A csúcson található Jókai-emlékmű ennek emléke. Örvény-kő egyébként mászóhely is a Kis-Fennsík nyugati peremén. A hatalmas bükkfák között elterülő, délkeleti fekvésű sziklafal tikkasztó nyári napokon is hűs, kellemes mászást kínál az idelátogatóknak.

De tovább a piroson a Válint-keresztig, aztán valamivel később Lencsés-nyereg, ahonnan a „zöldön” le lehet érni Lillafüredre a Hámori-tó mellett. Onnan buszra szállva Ómassán pihenhetjük az izgalmakat, és vehetünk magunkhoz újabb frissítőt. Apropó Ómassa! A falu közigazgatásilag Miskolchoz tartozik, hangulatában, adottságaiban azonban természetesen nem hasonlít Miskolcra, ám a körülbelül 50–60 házból és egy kis kápolnából álló települést sokan kedvelik. Talán éppen ezért.

Elviselhetőbb a hegyen

„6–8 Celsius-fokkal is kellemesebb lehet a klíma a Bükkben, mint a városban” – mondta Jacsó Tibor, aki egy vendégházat üzemeltet Szentléleken. „Megértem, hogy aki városban él, az a tengerpartra vágyik, de sok olyan ember van, aki ilyenkor a hegyeket, a friss levegőt szereti. Szóval elviselhetőbb fent.” Tibor úgy fogalmazott: náluk üdülővendégek vannak, akik napokra, egy hétre mennek. „Jógás, gyerek- és önismereti táborozók egyaránt megfordulnak nálunk” – tette hozzá.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában