Helyi közélet

2015.08.14. 17:43

A rántott hús a nagy kedvence az Eb-ezüstérmes súlyemelőnek

Kazincbarcika - A kazincbarcikai Holló Szilárd nagy célja, hogy egyszer olimpikon lehessen.

Kazincbarcika - A kazincbarcikai Holló Szilárd nagy célja, hogy egyszer olimpikon lehessen.

Második lett a svédországi korosztályos kontinensbajnokságon Holló Szilárd, a Kazincbarcikai VSE súlyemelője, a 15 esztendős sportoló a +94 kilogrammban szerzett ezüstérmet múlt szombaton.

– Jó eredményeket, súlymennyiséget értem el mostanában, ennek köszönhető, hogy bekerültem a válogatott keretbe – mondta lapunknak az ifjú emelő, akit klubjában látogattunk meg. – Nem sokkal az Európa-bajnokság előtt volt egy edzőtábor Ózdon, ahol hasznos napokat töltöttem, az külön pozitívan hatott rám, hogy nem voltam messze a családtól, az otthontól. Egyébként négy éve csinálom ezt a sportágat, akkor hozott le először Géza bá’-hoz, Pátrovics Gézához édesapám, aki szintén súlyemelő volt, és meg akarta velem ismertetni ezt a közeget. Sikerült neki, mert megszerettem… Előtte úsztam és grundbirkóztam.

Kifordult a törzse

Ezután a landskronai történéseket vettük sorra a KVSE tehetségével.

– Szerdán érkeztünk a helyszínre, csütörtökön még edzettünk, pénteken pedig pihentem a másnapi verseny előtt – sorolta Holló Szilárd. – A mérlegelésnél 134 kiló voltam, a fehérorosz srác, akit a legnagyobb riválisnak láttunk, nagyjából 110 kilogramm. Minden bizonnyal maga az alkatom ilyen, de nem vagyok izgulós fajta, akkor kezd emelkedni az adrenalin, amikor már elkezdődik a bemelegítés. Szakításban sikerült a 113 és a 118 kiló is, aztán meg akartuk javítani az Európa-csúcsot, ami 121 kilogramm, kiszakítottam a 122-t, már éppen álltam volna fel vele, amikor a törzsem kifordult, s kénytelen voltam letenni, el is estem. Amennyiben az megvan, akkor nagyobb esélyem lett volna az aranyéremre. A lökésben 148-at terveztünk, 147 lett a vége. Megvolt a taktika, hogy semmiképpen se mást nézzünk, hanem magunkkal foglalkozzunk, persze a hangokból le lehetett szűrni, hogy a többieknek mi sikerült, mi nem. Mindig az edző a főnök, ő tudja, mit kell tenni, mire kell menni, én csak arra koncentráltam, hogy hozzam azt a súlymennyiséget. Az első Európa-bajnokságomon tökéletes a második hely, Géza bácsi is örült neki. Persze, sajnáltam egy picit, hogy nem nyertem, de majd a következőn… Biztosan sírva fakadtam volna, ha nekem játsszák a Himnuszt…

Holló Szilárd a Szalézi Szent Ferenc Gimnázium diákja, elmondása szerint szereti a közösséget, vélhetően osztálytársai, tanárai is őt, talán emiatt is kapott számtalan üzenetet a viadalt követően.

– Jólesett, hogy sokan gratuláltak az ezüstéremhez – tette hozzá a KVSE súlyemelője, akit ezután arról kérdeztünk, hogy mi a kedvenc étele. – A rántott hús… Hiányoltam Svédországban, ott nem volt. Ha igazán éhes vagyok, akkor elég sokat el tudok belőle fogyasztani egyszerre, hat szeletnél tovább nem szoktam számolni…

Edzője a példaképe

A barcikai tárcsást arról is faggattuk, ki, vagy kik a példaképei, és milyen tervei vannak a közeli és a távoli jövőre.

– Egyértelműen Géza bácsi az első számú példakép… – hangsúlyozta Holló Szilárd. – Rajta kívül, ha a nehézsúlyúakat nézem, akkor Nagy Péter, aki volt már olimpiai résztvevő. Nekem is az lebeg a szemem előtt, hogy egyszer eljussak az ötkarikás játékokra. Amennyiben minden jól megy, akkor 2020-ban, de legkésőbb 2024-ben. Azzal, hogy ez a svédországi Eb ilyen jól sikerült, óriási pluszt kaptam, és úgy érzem, hogy megvan bennem a szükséges kitartás is. Géza bácsit is megkértem arra, hogy keményítsen az edzésmunkán, mert el akarom érni a céljaimat, amikben rendületlenül hiszek.


Edzői szavak

Pátrovics Géza, a KVSE edzője így kommentálta tanítványa sikerét: „Érmes reményekkel utaztunk Svédországba, öröm volt, hogy ott lehettem Szilárd mellett, hiszen nem versenyeztette őt még más, csak én. 270 kilogrammot terveztünk, illetve azt, hogy úgy cselekszünk, amit a verseny diktál. Szakításban, harmadik fogásra rámentünk a 122 kilóra, az sajnos nem sikerült, ha meglett volna, akkor négykilós előnnyel kezdte volna a lökést. A második fogásnemben egy-egy kilóval a fehérorosz srác előtt voltunk, de aztán a végén ő is hozta a 147 kilót, s könnyebb testsúlyának köszönhetően ő lett az Európa-bajnok. Nincs bennünk keserűség, hiszen öt jó fogása volt, a sok munka és edzőtábor meghozta az eredményt. Ha ilyen intenzitással folytatja az edzésmunkát, a jövő nagy súlyemelője lehet. Az eredménynek azért is örülök, mert a klub 13 után szerzett világversenyen érmet, 2002-ben Ráki Henrietta volt szakításban Európa-bajnok, lökésben és összetettben harmadik”.


Kazincbarcika - A kazincbarcikai súlyemelő ezüstérmet szerzett az ifjúsági Európa-­bajnokságon. tovább »

Budapest/Landskrona, 2015. augusztus 8., szombat (MTI) - A 15 éves Holló Szilárd három ezüstérmet szerzett a serdülő és ifjúsági súlyemelő Európa-bajnokságon a svédországi Landskronában. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában