Helyi közélet

2015.07.19. 12:15

A légitársaságé a döntés, hogy az utast felengedi-e a gépre

Miskolc, Budapest - Most már biztos, nem a kanadai hatóságok tagadják meg a kiutazást.

Miskolc, Budapest - Most már biztos, nem a kanadai hatóságok tagadják meg a kiutazást.

„A nagykövetség tud arról, hogy több utastól megtagadták a kiutazást Kanadába azzal, hogy nem engedték őket felszállni a repülőgépre” – kaptuk a választ a budapesti Kanadai Nagykövetségtől. Azért kerestük meg őket, mert az elmúlt napokban – mint azt már megírtuk – több, főleg roma embert nem engedtek felszállni a Torontóba induló járatra. Még a csomagbeadás előtt kiállították őket a sorból, és elmondásuk szerint megalázó módon kérdezgették kiutazásuk okát. Hiába volt meg minden érvényes iratuk, meghívólevelük, egyszerűen nem utazhattak. Ráadásul semmilyen papírt, hivatalos tájékoztatást nem kaptak arról, hogy miért nem. Az sem volt egyértelmű, hogy kik állították ki őket a sorból, a légitársaság, vagy a kanadai hatóság emberei. A légitársaság szerint ugyanis nem ők voltak, de ha a kanadaiak, az azért érdekes, mert ők magyar területen nem intézkedhetnek. Akkor ki volt? – ezt is kérdeztük a nagykövetségtől, most megérkezett a válasz.

Vízum kell, ha…

„Nem a kanadai hatóságok tagadják meg a kiutazást, a végleges döntést a légitársaságok hozzák meg” – írta a nagykövetség. Hozzátették: „Ők a kanadai hatóságokkal egyeztetve ellenőrzik, hogy az utasok megfelelő dokumentumokkal rendelkeznek-e. Ha a kanadai hatóságok úgy ítélik meg, hogy az utas nem rendelkezik a megfelelő iratokkal, akkor arról értesítik a légitársaságot.” A nagykövetség szerint, ha egy utastól megtagadják a kiutazást, annak az az oka, hogy nem rendelkezik megfelelő dokumentumokkal. Például a magyar állampolgároknak nincs szükségük vízumra, ha csak ideiglenesen, látogatóba érkeznek Kanadába, de ha bárki letelepedni, dolgozni vagy tanulni kíván Kanadában, ahhoz nem elegendő az érvényes útlevél, hanem a kiutazó szándékától függően munkavállalási, tanulmányi engedélyre vagy letelepedési vízumra van szüksége – sorolták.

A nagykövetség azonban hangsúlyozta: a légitársaságé a végső döntés, hogy az utast felengedi-e a gépére vagy sem. És az is kiderült: ha a légitársaság olyan utast szállít Kanadába, aki nem rendelkezik megfelelő iratokkal, akkor pénzbüntetés megfizetésére kötelezhetik. „A nem megfelelő dokumentumokkal rendelkező külföldi állampolgárok érkezését megelőzendő, a légitársaságoknak teljesíteniük kell a nemzetközi Transporter Obligations Program szabályzat előírásait. A személyszállítást végző társaságok 3200 dollár közigazgatási illetéket kötelesek fizetni minden olyan utas után, akit nem megfelelő iratok miatt nem engednek belépni Kanadába; ráadásul az adott társaság köteles fedezni az adott személy visszautaztatásának költségeit” – ismertette a nagykövetség.

Kártérítés jár

Dr. Magyar Gábor ügyvédet is megkerestük a témában, aki egyértelműen elmondta, az utasoknak a légitársasággal van jogviszonyuk, ezért a légitársaság felel azért, ha alapos ok nélkül tagadja meg a beszállítást.

„A légitársaság persze annak a tanácsát kéri ki, akiét csak akarja, de a jogkövetkezményeket neki kell viselnie. Szerződésszegés esetén az utasoknak a jegy árának visszatérítésén túl fejenként 600 eurós kártérítés is jár” – fogalmazott. Kiemelte: azt tanácsolja a kiutazóknak, mindent dokumentáljanak, ragaszkodjanak jegyzőkönyv felvételéhez arról, hogy miért nem engedik őket utazni, illetve rögzítsék a történteket.

További kérdések

Azt is kérdeztük még a követségtől, hogy a kanadai hatóságok tisztviselői javaslataikat a légitársasággal valamilyen módon, feltételezhetően megfelelően dokumentált formában közölték, hogy ezzel segítsék a légitársaság alkalmazottainak döntését. Milyen dokumentumok születtek ekkor, és milyen módon tájékoztatták a kihallgatott utasokat az őket érintő, róluk szóló javaslatokról és döntésekről?Illetve: a visszafordított utasok esetében, ha az igazoltatást, a dokumentumok ellenőrzését követően a kanadai hatóságok tisztviselői arra jutottak, hogy javasolják a légitársaságnak az utaztatás megtagadását, a javaslat tartalmáról, indokairól miért nem kaptak semmiféle dokumentumot az érintett utasok? Ráadásul abban az esetben, amely lapunkhoz eljutott, minden hivatalos papírja megvolt az utazóknak, nyaralni mentek volna, nem letelepedni, nem munkát vállalni. Akkor mi alapján nem engedik fel a gépre? A nagykövetség ezekkel a kérdésekkel a Kanadai Határőrizeti Ügynökséghez irányított minket, ahonnan még nem kaptunk választ ezekre.


Még kérdések...

Azt is kérdeztük még a követségtől, hogy a kanadai hatóságok tisztviselői javaslataikat a légitársasággal valamilyen módon, feltételezhetően megfelelően dokumentált formában közölték, hogy ezzel segítsék a légitársaság alkalmazottainak döntését. Milyen dokumentumok születtek ekkor, és milyen módon tájékoztatták a kihallgatott utasokat az őket érintő, róluk szóló javaslatokról és döntésekről?Illetve: a visszafordított utasok esetében, ha az igazoltatást, a dokumentumok ellenőrzését követően a kanadai hatóságok tisztviselői arra jutottak, hogy javasolják a légitársaságnak az utaztatás megtagadását, a javaslat tartalmáról, indokairól miért nem kaptak semmiféle dokumentumot az érintett utasok? Ráadásul abban az esetben, amely lapunkhoz eljutott, minden hivatalos papírja megvolt az utazóknak, nyaralni mentek volna, nem letelepedni, nem munkát vállalni. Akkor mi alapján nem engedik fel a gépre? A nagykövetség ezekkel a kérdésekkel a Kanadai Határőrizeti Ügynökséghez irányított minket, ahonnan még ezekre nem kaptunk választ.


Miskolc, Budapest - Többeket, főleg roma embereket kiállítanak a sorból a reptéren és a kanadai járatra nem szállhatnak fel – mesélték. tovább »

Miskolc - A számozott utcai lakások több mint feléből kiköltöztek már, egy részük Kanadában él, a többiek a Lyukóban. tovább »

Miskolc - A Kúria döntött: törvénytelen a Miskolc elhagyásáért pénzt ajánló rendelet. tovább »

Újra Kanadába mennének a miskolci romák. Mint kiderült, már van, aki repülőre is ült, van, aki spórol a jegyre, de a többségnek nincs meg rá a pénze, bármennyire is menne. Mert menne, és sokuknak előbb-utóbb mennie is kell valahová. Hajdu Mariann jegyzete. tovább »

Miskolc - A szegénység és a kilakoltatás elől menekülnek a számozott utcákról. tovább »

Budapest - A számozott utcák ügye az Európai Bizottságban is téma volt, ugyanis Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője a miskolci kilakoltatásokról kérdezte a bizottságot. tovább »

Miskolc - Miskolc több pontján megjelentek azok az óriásplakátok, amelyeken a kanadai kormány arról tájékoztat, hogy megváltozott az észak-amerikai ország menekültügyi rendszere. tovább »

Torontó - „Nem tudok többet, a bevándorlási miniszter, Jason Kenney nyilatkozott az ügyről”, ezt a néhány sort kaptuk a Kanadai Kormányközi Konferencia Titkársága (CICS) munkatársától válaszként levelünkre. tovább »

Miskolc, Torontó - A miniszter nyilatkozta először: Miskolcról utaztatják Kanadába a romákat. tovább »

Miskolc, Toronto - A Toronto Sun című kanadai lap magyar menekültügyről írott cikkeiből szemezgettünk. tovább »

Miskolc - Informátorunk szerint a kinti szervezők igen jól keresnek a romák Kanadába utaztatásával. tovább »

Miskolc, Torontó - Torontói informátorunk szerint nem Miskolcról szervezik a romák Kanadába utaztatását. tovább »


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában