Újra Kanadában a miskolci romák

Sokan útra keltek már a számozott utcákból, és még többen szeretnének csatlakozni...
Sokan útra keltek már a számozott utcákból, és még többen szeretnének csatlakozni... - © Fotó: Ádám János
Miskolc – A szegénység és a kilakoltatás elől menekülnek a számozott utcákról.

A miskolci számozott utcák csendesek péntek délelőtt. Egyre csendesebbek. És nemcsak azért, mert tavaly nyáron elkezdődtek itt a kilakoltatások, hanem azért is, mert ismét egyre többen gondolják úgy: Kanadában van a jövő, a megélhetés.

Mennének

Egy fiatalasszonnyal, Horváth Terézzel találkozunk a Hetedik utcában. Kosárral a karján igyekszik valahová. Szívesen mesél az újabb kivándorlási hullámról.

– Igaz a hír, megint egyre többen mennek ki Kanadába. A jobb megélhetésért és a kilakoltatások miatt. Akik már kint vannak, azt mondják, most sokan megkapják a menekült státuszt. Én is mennék, ha lenne pénzem. De a repülőjegy 200 ezer forint legalább. Hogy a többiek honnan szereznek ennyi pénzt? Ha van jobb bútoruk, műszaki cikkük, azt eladják. Kint aztán, aki akar, dolgozhat. Ha pedig van munka, Kanadában jól meg lehet élni – sorolja.

Egy pár házzal arrébb idős férfi üldögél a ház előtt, a nevét is elárulja, Váradi Béla. Mellette fia búslakodik.

– Mennék én is Kanadába, ha lenne pénzem – állítja a fiatalember. – Ott nincs olyan, hogy cigány, vagy nem cigány. Ha valaki dolgozni akar, az dolgozhat. De én is kimegyek, az biztos, összegyűjtöm valahogy a pénzt!

Kiderül, a bátyja már kint van a családjával, és azt mondják, sokkal jobb ott. Nem kell azon gondolkodni, hogy mi lesz holnap.

„Nem szervezzük”

A romák kivándorlási okairól személyesen tájékozódtak Miskolcon az elmúlt héten a kanadai bevándorlási hatóság képviselői. Beszéltek többek között Váradi Gáborral, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökével, aki lapunknak elmondta: a kanadai hatóság emberei főleg arra voltak kíváncsiak, hogy szervezett csoportok állnak-e a romák kivándorlása mögött. Kíváncsiak voltak, honnan van pénzük repülőjegyre, és hogy nem bűnözés áll-e a háttérben. Vizsgálták azt is, milyen körülmények között élnek Miskolcon a romák.

Váradi Gábornak arról nincs információja, hogy a kanadaiak mit állapítottak meg végül, de azt megerősítette: 3 hónapja ismét sokan akarnak Miskolcról Kanadába vándorolni.

– Azt nem tudom pontosan, mennyien utaztak el, de azt igen, hogy az elmúlt hónapokban 150 család kereste föl a nemzetiségi önkormányzat irodáját, hogy tájékozódjanak, mire számíthatnak Kanadában. Hangsúlyoznám, a roma önkormányzat nem szervezi a miskolci romák kivándorlását, de nem is beszél le senkit az utazásról, csak tájékoztatást ad. Mindenki a saját belátása szerint dönt. Az elnök hozzátette: a romák Kanadában menekült státuszt kérnek, a már kint lévők elmondása alapján úgy tűnik, ezúttal engedékenyebbek a kanadai hatóságok.

ÉM-HE

Indok: nem védik eléggé

A Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat származási igazolást ad az utazni készülő családoknak, valamint helyzetelemzést. Kérdeztük, ez mit tartalmaz. Váradi Gábor úgy válaszolt, csak a tényeket: a tavaly májusi lakásrendeletet, a Jobbik megerősödését Miskolcon, a szélsőségek felerősödését. Kapnak egy kis füzetet is, kérdésekkel és válaszokkal.

Úgy tudjuk: Kanadából korábban majdnem mindenkit hazaküldtek, nemrég viszont több roma család is megkapta a letelepedési engedélyt. Arra hivatkozva fogadták el menedékkérelmüket, hogy a magyar hatóságok nem védik eléggé az elesetteket.