Lelépési díj: így nem lehet

Akt.:
A rendelet hatályba lépése óta már többször tüntettek a telepfelszámolások miatt
A rendelet hatályba lépése óta már többször tüntettek a telepfelszámolások miatt - © Fotó: ÉM
Miskolc – A Kúria döntött: törvénytelen a Miskolc elhagyásáért pénzt ajánló rendelet.

„A rendelet már akkor törvénytelen volt, amikor hatályba lépett, jól tudták ezt azok is, akik elfogadták” – így reagált lapunknak Váradi Gábor, a miskolci cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, amikor a Kúria döntéséről kérdeztük. Mint ismert: a legfőbb bírósági szerv április 28-án törvénysértőnek találta a tavaly májusban elfogadott miskolci lakásrendelet módosítását és megsemmisítette a kifogásolt részt. Azt, amely a szociális bérlakásban élők lelépési díjáról rendelkezik: az összeget 1,5-2 millió forintra emelte a testület, de ezt csak akkor választhatták a bérlők, ha vállalták, Miskolcon kívül vásárolnak lakást, és legalább öt évig vissza se jönnek a városba.

Nincs más vonzata

A Kúria azzal indokolta a kitétel megszüntetését, hogy az egyértelműen a szociálisan rászorulókat érintette, megsértette az egyenlő bánásmód követelményét, hátrányosan megkülönböztette a rossz szociális helyzetben lévőket. És az, hogy öt évre el kell hagyniuk Miskolcot, sértheti a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot, a magán-, a családi élet, az otthonhoz és a kapcsolattartáshoz való jogot is.

A Kúria rendelkezéséről kérdeztük az önkormányzatot. Koczák Szilvia városházi szóvivő elmondta: „Miskolc önkormányzata tudomásul veszi a Kúria döntését és meg fogja tenni a szükséges intézkedéseket. Eddig egy család élt a lehetőséggel. A megsemmisített rendelkezés a Kúria határozatának Magyar Közlönyben való közzétételét követő napon veszti hatályát, más vonzata nincs. A döntés nem befolyásolja a város nyomortelep-felszámolási programjának folytatását”.

Félelem

Váradi Gábor szerint azonban nem az a lényeg, hány család élt a rendelet nyújtotta lelépési díjjal, hanem az, hány szegény embernek okoztak ezzel félelmet. „Azt gondolom, a városvezetésnek azt kellene felismernie, hogy a bontásból nem lehet építkezni, a nyomortelep-felszámolás nem kellene, hogy rombolással kezdődjön” – fogalmazott.

A Kúria döntésére a Fidesz-KDNP és a Jobbik is reagált. Az utóbbi szerint: „A Fidesz telepfelszámolása a gyakorlatban már megbukott, hiszen egy év alatt mindössze egy család élt a lehetőséggel, és költözött el Miskolcról. Most azonban jogilag is véget ért a gettóhakni…” – írták.

– N. Szántó Rita –

Zajlik a lakások kiürítése

A várost vezető Fidesz-frakció szerint a Jobbik a parlamentben és a városi közgyűlésben is egyaránt akadályozta a nyomortelep-felszámolási programot. Mindeközben a számozott utcákban is ütemesen zajlanak a nyomortelep-felszámolással összefüggő végrehajtási eljárások, zajlik a lakások kiürítése – áll közleményükben. Hangsúlyozzák: a Kúria döntése semmilyen hatással nem lesz a nyomortelep-felszámolási programra.

Az MSZP miskolci szervezete hecckampánynak nevezte az ügyet. „Minden, a jogban kicsit is jártas ember tudja ugyanis, hogy civilizált országban nem lehet senkinek sem előírni, hová ne költözzön… A nyomortelepeket fel kell számolni, ezt épeszű ember nem vitatja. Viszont csakis törvényes keretek között…” – írták közleményükben.


A Kúria törvénysértőnek találta a miskolci önkormányzat egy határozatát

Miskolc, 2015. május 14., csütörtök (MTI) – A Kúria törvénysértőnek találta és megsemmisítette a miskolci önkormányzat azon határozatának egy passzusát, amelynek értelmének a miskolci nyomortelepekről önként elköltözők pénzt kapnak, ha a város közigazgatási határán túl vásárolnak ingatlant. A Kúria önkormányzati tanácsának április 28-ai döntése a legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg. A miskolci közgyűlés ellenzékben lévő pártjai a Kúria döntését helyesnek tartják. tovább »

Közlemény – MSZP: Undorító hecckampány volt a „nyomorexport”

Miskolc – A Kúria döntése és a városháza szóvivőjének nyilatkozata bebizonyította, hogy igaza volt az MSZP-nek akkor, amikor undorító hecckampánynak minősítette a miskolci „nyomorexportot”. tovább »

Közlemény – Fidesz-KDNP: Nyomortelep-felszámolás – A kutya megint ugat, a karaván még mindig halad

Miskolc – A Jobbik annak idején a parlamentben és a városi közgyűlésben egyaránt akadályozta a nyomortelep-felszámolási programot és a fészekrakó ügy megszüntetésének a gyorsítását is. A Jobbik képviselőinek emiatt hónapok óta tartó, folyamatos magyarázkodási kényszerük, alig-alig palástolt lelkiismeretfurdalásuk van. tovább »

Közlemény – Jobbik: Még el sem kezdődött, véget is ért a telepfelszámolás

Miskolc – A Fidesz az elmúlt egy évben arra építette a telepfelszámolást, hogy a falvakból korábban Miskolcra költöző renitenseket 2 millió forinttal fogják a város elhagyására ösztönözni. A tavaly májusban elfogadott lakásbérleti rendelet ugyanis csak akkor biztosítja ezt az összeget az alacsony komfortfokozatú önkormányzati lakások bérlőinek, ha abból vidéken vásárolnak ingatlant. tovább »