A számozott utcák ügye már Brüsszelben

A számozott utcák ügye már Brüsszelben
Budapest – A számozott utcák ügye az Európai Bizottságban is téma volt, ugyanis Niedermüller Péter, a DK európai parlamenti képviselője a miskolci kilakoltatásokról kérdezte a bizottságot.

Az európai parlamenti képviselő szerint a miskolci önkormányzat a számozott utcákban élő emberek számára nem kínált sem cserelakást, sem más lakhatásra elegendő kártérítést. „Szerény kárpótlási összeghez is csak akkor juthattak volna hozzá, ha elköltöznek Miskolcról. Ezért állítják azt a helyi polgárjogi vezetők, hogy az intézkedés célja az itt élő romák kitelepítése a városból…” – fogalmazott a képviselő.

Niedermüller Péter úgy tudja, ma hozzávetőlegesen 150 családot fenyeget kilakoltatás. „Ez az intézkedés összhangban van-e a Nemzeti Roma Stratégiák Európai Keretrendszerével, amely a romák lakhatási körülményeinek javítását tűzte ki célul, valamint, hogy Magyarország megfelelően alkalmazza-e a Tanács 2000/43/EK irányelvét a személyek közötti, faji- vagy etnikai származásra való tekintet nélküli egyenlő bánásmód elvének alkalmazásáról?” – kérdezte a bizottságot a képviselő.

A témával portálunk is többször foglalkozott, legutóbb egy konkrét eset kapcsán: egy rendesen fizető család szerződése lejárt, cserelakás nem jár nekik, menniük kell otthonukból. Az önkormányzat pályázatot ígért, de úgy tűnik, az abban meghatározott feltételeknek nem tudnak megfelelni.

ÉM