Helyi közélet

2015.06.05. 17:13

Térfigyelő kamerák Velence-telepen

Ózd - A lakások és közösségi terek megújulása mellett a közbiztonság erősítése is cél az ózdi Velence-telepen.

Ózd - A lakások és közösségi terek megújulása mellett a közbiztonság erősítése is cél az ózdi Velence-telepen.A Marschalkó Béla által tervezett, műemlékvédelem alatt álló egykori gyári kolónia területén amellett, hogy öt térfigyelő kamerát helyeztek üzembe, három olyan segélykérő pontot is kiépítettek, amelynek segítségével másodpercek alatt kapcsolatba lehet lépni az Ózdi Rendőrkapitánysággal.

A szociális célú városrehabilitációban az egyik legfontosabb célkitűzése az volt a város vezetésének, hogy megerősítsék a lakosság szubjektív biztonságérzetét. Az ÉMOP-3.1.1-12 kódszámú projekt keretében az egyik Velence-telepi épületben egy „Közbiztonsági Pont”-ot alakítottak ki és ehhez tartozott az öt térfigyelő kamera elhelyezése a telep 4 sarokpontján és a közepén.

- Ezekkel a kamerákkal teljesen le tudjuk fedni a felújított területet, valamint a rehabilitálásra szánt összes részét is a Velence telepnek, illetve a közvetlen környezetének is, hiszen ezek a kamerák nem csak szigorúan a telepet figyelik, hanem 360 fokban a környezetét is – fogalmazott dr. Bárdosné Dudás Viktória projektmenedzser.

A Velence-telepen kiépített kamerarendszer szorosan illeszkedik ahhoz a hálózathoz, amely Ózdon már évek óta üzemel. A fejlesztést tekinthetjük a nagy városi rendszer bővítésének, a legmodernebb technikai eszközökkel.

- Ezek a kamerák digitális, IP alapú kamerák, amelyek 43-szoros optikai zoom-mal rendelkeznek. A kamera helyek három helyen segélykérő rendszerrel van felszerelve, ezek az Ózdi Rendőrkapitányságra vannak közvetlenül bekötve. Oda könnyen és gyorsan be lehet szólni, illetve a rendőrök is ki tudnak szólni egy hangszórón keresztül – magyarázza a térfigyelő kamerarendszer legfontosabb technikai paramétereit Krupla Károly, az Erando Kft. tervező mérnöke.

A városban a most üzembe helyezett öt kamerával együtt immáron 18 kamera figyeli a közterületet. A kamerák által közvetített képet az ózdi Közterület-felügyelet munkatársai figyelik.

- Kifejezetten az akcióterületre próbáltuk meg elhelyezni a kamerákat. A kihelyezett utcabútorokat, játszótereket, aszfaltozott új felületeket is látjuk ezekkel a kamerákkal. Mindezek mellett azokat a pontokat helyeztük előtérbe, amelyek a korábbi években fokozott veszélyhelyzetnek voltak kitéve – mondta el Fodor Gábor, a Közterület-felügyelet vezetője.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában