Helyi közélet

2015.05.22. 19:04

Híd ível majd a Hernádon

Kenyhec - Lerakták az Abaújvár és Kenyhec közötti határátkelő híd alapkövét.

Kenyhec - Lerakták az Abaújvár és Kenyhec közötti határátkelő híd alapkövét.

Még az előző Európai Uniós költségvetési ciklusban pályázott közösen Abaújvár és Kenyhec önkormányzata, hogy hidat építsenek a két határ menti település között.

Újraépítik

A történet nem új keletű, hiszen egészen 1944-ig faszerkezetű híd kötötte össze Abaújvárt és Kenyhecet, amelyen a két település lakói szabadon, kettős birtokossági igazolvánnyal léphették át a határt. A hidat azonban 1944-ben felrobbantották, és közel hét évtizednek kellett eltelni ahhoz, hogy egyáltalán gondolni lehessen arra, ez az összekötő kapocs újból megépüljön.

Pénteken délelőtt a határ szlovákiai oldalán, a Hernád jobb partjához közel rakták le annak a hídnak az alapkövét, amely ismét összeköti majd a két települést, és így növekedhet a magyar-szlovák határrégió versenyképessége, az emberek és a közösségek közötti társadalmi, kulturális kapcsolatok erősödhetnek, valamint javulhat a határ menti térség elérhetősége. A projektnyitón – amelynek összköltségvetése meghaladja, a 4,2 millió eurót – egyebek mellett részt vett a két település polgármestere, Kenyhec részéről Konkoly József, Abaújvárt pedig Sivák Tamás képviselte.

Az ünnepségen többek között felszólalt dr. Hörcsik Richárd, a térség országgyűlési képviselője is.

Történelmi lépés nem csupán a két település, hanem a két ország életében is ez a mostani – mondta dr. Hörcsik Richárd. – A kormány elkötelezett ennek a régiónak a fejlesztésében, ezt is mutatja, hogy a közelmúltban született kormányzati szándék az M3-as autópálya megépítésére Miskolc és Kassa között.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában