Helyi közélet

2015.04.22. 09:05

Nővérek feketében, fehérben

Miskolc - Két „fekete hétvégére” hirdettek tiltakozó mozgalmat a Magyar Ápolónő Hangja Facebook-oldal aktivistái.

Miskolc - Két „fekete hétvégére” hirdettek tiltakozó mozgalmat a Magyar Ápolónő Hangja Facebook-oldal aktivistái.A közösségi oldalon létrehozott esemény falán arra kérik a kórházi ápolókat, ápolónőket, hogy április 18–19-én és 25–26-án, aki műszakban van, fekete pólóban és/vagy nadrágban dolgozzon. Akinek a felettesei ezt nem engednék, tűzzön a köpenyére fekete szalagot, hogy „a magyar egészségügy gyászos helyzetét szimbolizálja”.

Nem ártanak…

Az oldalon ott találtuk a Miskolci Semmelweis Kórház (MISEK) néhány dolgozójának bejegyzését is. Első utunk dr. Tiba Sándor főigazgatóhoz vezetett: mit tud, mi a véleménye az akcióról.

– Tudomásom szerint a tiltakozás elsősorban a túlmunkáért járó pótlékok visszatartása miatt indult, ebben a mi kórházunk nem érintett, mert azokat mindig kifizettük. Az viszont kétségtelen, hogy a bérek alacsonyak, jó lenne azokon emelni. Véleményem szerint átlagosan 50 százalékos béremelés volna méltányos, de ennyire nemigen van lehetőség. A tiltakozásról azt tartom: még mindig jobb, ha az elégedetlenségnek ezt a formáját választják, mintha a betegekkel lennének türelmetlenek. S hogy elérhetnek-e vele valamit? Azt tapasztalom, ha elégszer és sokféle formában hívjuk fel valamire a figyelmet, legalább elkezdenek vele foglalkozni.

Dr. Tiba Sándor elmondta: ők is érzik, hogy a jelenlegi fizetések mellett sokan külföldre mennek (tőlük havonta 2-3 dolgozó számol le emiatt), akár családoknál vállalják idős emberek ápolását, s nemcsak nővérek, a gyógytornászok, masszőrök is. Borsodban viszonylag könnyű feltölteni a létszámot (1000 ágy melletti álláshelyből 40-70 üres), mert egyrészt sok a képzőhely, másrészt itt még ezt a bért is megbecsülik, legfeljebb másod-, harmadállást is vállalnak.

A MISEK főigazgatója annak ellenére, hogy az előírt munkaruházat színe a kórházban a fehér, nem tiltja a fekete póló viselését. Természetesen vannak kivételek, az olyan speciális munkahelyek, ahol ez nem megengedhető, mint például a műtő.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában