Helyi közélet

2015.03.04. 16:04

Agóra: óriási az érdeklődés

Miskolc, Debrecen - Lesz-e Science Múzeum Miskolcon? Győrben, Szegeden és Debrecenben már van.

Miskolc, Debrecen - Lesz-e Science Múzeum Miskolcon? Győrben, Szegeden és Debrecenben már van.A városvezetés szerint – november 30-ig kell megvalósulnia – megépül a Science Múzeum Miskolcon. Arról viszont nem nyilatkoznak, hogy mit terveznek az épületbe. Annyit tudunk, hogy Miskolc másik három várossal együtt nyert – hasonló célból – forrást, a másik három városban már meg is valósult az intézmény. A győri és a szegedi „testvérről” már beszámoltunk. Most bemutatjuk a debrecenit is, kérdéseinkre Vágó Mercédesz, az Agóra Tudományos Élményközpont kommunikációs referense válaszolt.

Az élményközpont az idén, február 10-én nyílt meg. A 2845 négyzetméter alapterületű létesítményben hat tudományos laboratóriumot, egy 250 férőhelyes konferenciatermet, három szemináriumi termet és az épület tetején egy csillagdát alakítottak ki.

Hosszú távon

Az épület alsó szintjén található interaktív térben több mint 30 tudományos játékot próbálhatnak ki a látogatók. Egyelőre hét tudományterület: a fizika, a kémia, az orvosbiológia, a hidrobiológia, a botanika, a robotika és a csillagászat kap helyet az Agórában.

Az élményközpontot a város tulajdonában lévő Agóra Közhasznú Nonprofit Kft. működteti. Az Agóra szakmai programja a Debreceni Egyetemmel közös együttműködésben valósul meg azzal a céllal, hogy az élményközpont – közérthetővé és élményszerűvé téve a műszaki és természettudományos ismereteket – már gyermekkorban felkeltse az érdeklődést irántuk. A komplexumban lehetőség nyílik kihelyezett tanítási órák tartására, látványos kísérletek bemutatására.

– Reményeink szerint hosszú távon megfordítható az a kedvezőtlen tendencia, hogy egyre kevesebben választják a természettudományos és műszaki pályákat – fogalmazott a kommunikációs szakember. Kérdeztük, fenntartható lesz-e az intézmény. A válasz szerint az Agóra iránt máris óriási az érdeklődés, az előjegyzési naptáruk egyre bővül. Biztosak benne, hogy a 20–25 ezres látogatószámot teljesíteni tudják év végéig.

– A tulajdonos részéről sokkal inkább az az elvárás, hogy szolgáltatásainkat minél szélesebb körben igénybe tudják venni a fiatalok és az iskolai csoportok. Üzletpolitikánkban is ez az elsődleges szempont érvényesül, a tulajdonos részéről nem kritérium, hogy az Agóra önfenntartóan működjön.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában