Helyi közélet

2015.02.16. 11:22

Vőfélytalálkozó Arnóton - Nem mindig fér bele egy pajzán vicc

Arnót - Jó hangulatú megyei vőfélytalálkozót rendeztek szombaton Arnót.

Arnót - Jó hangulatú megyei vőfélytalálkozót rendeztek szombaton Arnót.Tavaly több mint 10 ceremóniamester vett részt a lakodalmi fesztivál megtartott rendezvényen megyénk szinte minden tájegységéből érkeztek vőfélyek Arnótra. A találkozón a menyasszonyi és vőlegényi szerepet Észak-Magyarország Álompár-vetélkedőjének idei győztesei, Kovács Krisztina és Pékó Sándor töltötték be, akik egy Lincoln menyasszonyos autóval érkeztek Arnótra. Az örömszülői szerepet a felsőzsolcai Rozmaring Népdalkör tagjai játszották el, akik önálló lakodalmi nótacsokorral is színpadra léptek.

Koncz László vőfély Mezőkövesden él. Van civil foglalkozása is, fűtő-karbantartó Kövesden. Ő is ott volt Arnóton.

Negyedszázada a pályán

- Régi hagyományőrző vőfély vagyok. Már a nagyapám első unokatestvére is 1919-ben vőfély volt Kövesden - mondta. - Ez azért érdekes, mert a matyóknál nem igazán volt jellemző a hivatásos vőfély. Én már 25 éve űzöm ezt az a hivatást. Egy jó vőfélynek teljes felelősséget kell vállalni a lakodalom menetért. Nekünk kell gondoskodni róla, hogy minden a helyén legyen, segítenünk kell az összes szolgáltatót. Mi változott az elmúlt negyedszázadban? Több volt a hagyományos lakodalom, a fiatalok jobban ismerték a nótákat, a táncokat, a szokásokat. Ma már bizony ismeretlenül nézik ezeket a dolgokat. Egy pajzánabb verset nagyon el kell találni, hogy mikor és kik előtt mondhatom el, mert megváltozott a befogadó közönség. Fel is hígult ez a szakma: sokan úgy vannak vele, hogy felvesznek egy hímzett inget, megtanulnak egy pár verset és csinálnak egy lakodalmat. Ám ez nem így működik! A hagyománytisztelet ismerete és tisztelete nélkül nem.

Idén január közepén Szegeden kezdődött számára az év.

- Ha Szombathelyre hívnak, el kel menni Szombathelyre - fogalmazott. - Országjáró vőfély vagyok, havonta négy hétvégét dolgozom. Eddig 25 lakodalom van a naptárban, október 3-a az utolsó foglalásom.

Kérdésemre, hogy milyen extrémebb dolog történt vele az elmúlt években, Koncz László elmondta: 8-10 éve volt egy 360 fős sátras lagzija, ahol a menyasszony tánc előtt egy idős nő összeesett és a vőlegény és az ő kezei között halt meg. Ezt le kellett levezényelnie...

- 80-90-en hazamentek és a maradék népnek kellett mulatságot csinálni. Nem volt könny, de úgy érzem sikerült - tette hozzá.

Kitartás, alázat, vidámság

- Ez a második borsodi lakodalmas fesztivál keretein belül a vőfélyek találkozója. A vendégek egy komplett lakodalmat láthattak egészen a menyasszony kikéréstől a lánybúcsúig - nyilatkozta Rácz Roland ongai vőfély, aki a nap szakmai vezetője volt, de ugyancsak nem most kezdte, hiszen 16 éve van a szakmában. - 1999-ben volt az első "fellépésem". Ehhez kitarts, alázat, vidámság kell. Folyamatosan tanulnunk kell, nem tudok még én sem mindent!

Roland szerint mindezek mellett, aki vőfélynek állna, nem árt ha "jó beszélőkéje" van és jó szervezőkészsége. Át kell látnia a lagzi egészét: Zenekar? Konyha? Fotós? A vőfélynek kell résen lennie.

- Azért is van szükség az ilyen eseményekre, mert folyamatosan változnak a dolgok - mondta. - Egy 30 évvel ezelőtti lagziból kiindulni balgaság. Fontosak a hagyományok, ám egy kis modernizációnak is bele kell férnie.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában