Helyi közélet

2015.02.05. 15:48

Kukakérdés „tisztázva” Kazincbarcikán

Kazincbarcika - Hívhatjuk kennelnek, rácsos kukaháznak, vagy elegánsabb nevén zárható hulladéktárolónak, Kazincbarcikán úgy tűnik sikert aratott az új rendszer.

Kazincbarcika - Hívhatjuk kennelnek, rácsos kukaháznak, vagy elegánsabb nevén zárható hulladéktárolónak, Kazincbarcikán úgy tűnik sikert aratott az új rendszer.

A város vezetése és képviselő-testülete még múlt év márciusában döntött úgy, hogy rendezi a „kukázó-kérdést”. Az ok prózai: mint az országban sokfelé, Kazincbarcikán is egyre több problémát okozott a hulladéktárolók feltúrása, az abban található szemét rendezetlensége, s ez nemcsak esztétikai, hanem gyakran közegészségügyi kérdés is volt.

A helyi grémium a helyzet rendezésére pályázatot írt ki, ez alapján a lakóközösségek 72 saját zárható hulladéktárolót építtethettek meg. Az önkormányzat összesen 46 millió forintot fordított a fejlesztésre, a lakossági önrész – mely lakásonként 3000 Ft. volt – pedig 8,6 millió forintot tett ki.

Eleinte a lakóközösségek körében vegyes fogadtatásra talált a kezdeményezés, mára azonban elmondható: a zárhatóvá tett hulladéktárolók beváltották a hozzá fűződő reményeket. Jelentősen kulturáltabb és esztétikusabb lett a környezet, ezáltal a szemétszállítás is, és ez nagyban hozzájárul a város köztisztasági képének javulásához.

Az első pályázat után folyamatos az érdeklődés; a polgármesteri hivatal felé már 30-40 konkrét igény érkezett, mely nagyságrendileg egy 30 millió forintos beruházási összegre rúg.

Így a tervek szerint a pályázattal újra foglalkozik majd a képviselő-testület, s az első kör eredményeit, tapasztalatait összegezve tovább folyik majd a zárható hulladéktárolók kiépítése Kazincbarcikán.

- Göndör Judit, önkormányzati szóvivő, kommunikációs tanácsadó, Kazincbarcika -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában