Helyi közélet

2015.02.24. 15:08

Amikor egy hétig a fúró sem kellett…

Nyésta - A ’70-es években közel 350-en laktak Nyéstán. Ma hatvanan...

Nyésta - A ’70-es években közel 350-en laktak Nyéstán. Ma hatvanan...– Nem tudom pontosan, most mennyien vagyunk Nyéstán, mert vannak olyan családok, akik különböző okok és a családsegélyezés miatt át vannak jelentkezve ide. Ez 4–5 embert jelent, de olyan 60 körül lehetünk – jelentette ki Bárdos Ferenc, Nyésta polgármestere a település lélekszámát firtató kérdésünkre. – Nehezen, nagyon nehezen élnek az emberek, de meggyőződésem, hogy ez a generáció, amely az elmúlt 25 évben nőtt fel, nem is igazán akar elhelyezkedni. Beletörődtek az egészbe, ami van, és megfelel nekik az az ellátottság, amit a magyar állam biztosít. Nem akarok félreérthető lenni: nem csak a romákról van szó! Nagyon magam alatt vagyok… Én 37 év és 100 napot dolgoztam a BorsodChemben és elődjében, a BVK-ban.

Bárdos Ferenc mesélt arról, hogy tavaly például volt egy szociális földprogram a START programon belül.

– Az egész falu rászoruló, közel egy hektárt megműveltünk, ültettünk bele hagymát, burgonyát, babot – ecsetelte. – Erre gyakorlatilag volt hat emberem kilenc hónapon át. Hogyan fogalmazzak… Nem volt egy leányálom… A projekt után kíváncsi voltam, hogy mi érte meg az egészben? Egy négytagú családnak jutott körülbelül 130 kilogramm burgonya, 30 kilogramm hagyma és 15 kilogramm bab. Ez belekerült a magyar államnak 159 ezer forintjába, plusz hogy még az a kevés hajam is kihullott… Ezt a boltba, a piacon 20–25 ezer forintért meg lehetett volna venni. És nem tudok mást csinálni, nincs semmi a településen.



33 éve a környéken

Ferenc 1982-től vadászik a régióban, ‚88-ban vett egy házat a családdal Nyéstán. Szereti a környéket, a falut!

– Akkoriban még 100-an voltunk – megjegyzem, a ’70-es években 350 lakosa volt Nyéstának – tette hozzá. – 20–25 éve, ha kint hagytam egy fúrót egy hétre, az ott volt egy hét után is, ráadásul kerítés sem nagyon volt. Most kamerázva van a portám… 1998-tól vagyok polgármester. Tavaly abba akartam hagyni, de felkértek, vállaltam.

Hogy mit lehet tenni? A Kék Túra útvonala átszeli Nyéstát. Aki pihenni akar, jöhet illetve mehet: van sátorhely, le tud fürödni a turista, kerti bútor is akad.

– Csak annyit szoktam kérni, hogy vigyék el jó hírünket – magyarázta Bárdos Ferenc. – De erre vállalkozást, megélhetést alapozni nem lehet. Nincs a faluban bolt, nincs semmi. A templom van, meg egy kis orvosi rendelő, meg mozgóposta. Persze korábban sem volt sokkal több minden… Ez a hivatalépület, ahol vagyunk, romos volt egy ross­z wc-vel. Nem voltak gépek, fűrész sem. Ezen a helyzeten igyekszünk változtatni, jobbítani.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában