Helyi közélet

2014.12.30. 15:02

Riadalmat okozott a forgatás a számozott utcákban Miskolcon

Miskolc - A romák megijedtek, szerintük provokáció volt a fekete ruhások vonulása.

Miskolc - A romák megijedtek, szerintük provokáció volt a fekete ruhások vonulása.

Mindenki másképp látta, másképp hallotta, másképp tudja, de az tény, az elmúlt szombaton kora délután fekete ruhás, eltakart arcú emberek vonultak Miskolcon a számozott utcákon. Épp abban a városrészben, melyet a városvezetés „nyomortelepként” emleget, és felszámolásra ítélt még az őszi választások előtt Miskolc más, szegények által lakott telepeivel együtt.

„Egymást hergelték”

Hétfőn délelőtt mi is kint jártunk a Hetedik utcában, mert megtudtuk, a fekete ruhások itt vonultak végig. Felháborodott asszonyok fogadnak bennünket, kérnünk sem kell, rögtön részletes beszámolót adnak a történtekről.

– Szombaton már délelőtt gyülekeztek a fekete ruhások a stadion parkolójában – kezdi a történetet Molnár Józsefné. – Az egyik rokonom a Tizedik utcában lakik, de már a boltba sem mert elmenni, amikor meglátta a csoportot. Harmincan-negyvenen lehettek. Egymást hergelték, balhét akartak. Délután aztán megindultak a telepen, és trágárságokat kiabáltak. Olyanokat, hogy „K. anyátokat, cigányok, mind megdöglötök!”, meg hogy „Na mi van, bebújtatok a fészekbe, mint a patkányok? Annyian vagytok már, mint a csótányok!”

Az asszonyból ömlik a szó, azt mondja, még most is remeg, amikor visszagondol a szombati napra.

– Aztán amikor a fekete ruhások a Hetedik utcába értek, megkergettek három asszonyt is. Az első ház ablakára pedig rávágott az egyik vonuló, de szerencsére az üveg nem tört be, csak megrepedt. Itt most mindenki retteg, mindenki fél. Mert mi van, ha váratlanul ismét ránk támadnak? Még annyi időnk sem marad, hogy egymásnak szóljunk – kesereg az asszony. Aztán hosszú percekig sorolja, hogy milyen reménytelen az itt élők helyzete. Mert ha vége lesz a kilakoltatási moratóriumnak, pénz és cserelakás nélkül kell távozniuk, pedig sokuknak egy fillér tartozásuk sincs.

„Provokálni akartak”

Lakatos Árpád Gyuláné veszi át szót, aki azt nem érti, a rend­őrség miért bánt olyan barátságosan a vonulókkal.

– Amikor szóltunk a rend­őröknek, akkor ők azt mondták, hogy engedélyük van a fekete ruhásoknak, filmet forgatnak. De hogy forgattak filmet, amikor kamera sem volt náluk? Aztán kijöttek a rend­őrök, de senkit nem vettek őrizetbe – háborog az asszony. Hozzáteszi: szerinte egyesek provokálni akarják a családokat, és azt, hogy meneküljenek el ebből a városból. „Mert azt is kiabálták, hogy ez csak a kezdet, még visszajövünk.”

Az asszonyok szerint a fekete ruhás vonulók jobbikosok voltak, de Gulyás Ferenc, a Miskolci Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökhelyettese szerint főleg DVTK-szurkolók alkották a csoportot. Ő már akkor ért a helyszínre, amikor a fekete ruhások elvonultak. Az ott élők elbeszéléséből tudja, hogy a vonulók 3 irányból érkeztek, fenyegető szavakat kiabáltak, sőt, akik megkergették az asszonyokat, még a nemi szervüket is elővették, és azt mutogatták a rémült asszonyoknak. A nemzetiségi önkormányzat közösség elleni izgatás miatt feljelentést tett a rendőrségen, jelezte Gulyás Ferenc.

ÉM-HE


A szurkolói klub címeres uniformisában vonultak

A Jobbik megyei elnöke, Jakab Péter azt állította, a pártnak semmi köze nincs a szombati vonuláshoz, azt valóban a diósgyőri ultrák szervezték.

Kerestük hát a szurkolók egyik képviselőjét, aki annyit kért csak, hogy nevét ne írjuk meg. Mint mondta, az egyik szurkolótársuk rapzenét ír, és legújabb számának klipjéhez kérte szurkolótársai segítségét. Szombaton forgattak a stadionban, aztán mellette a parkolóban, de kellett egy olyan jelenet is, ami a város egyik szegénytelepén játszódik. Ezért vonultak át a stadionhoz közeli számozott utcákhoz. A szurkoló hangsúlyozta: semmi nem igaz abból, amivel az itt élők vádolják őket. Csendben és fegyelmezetten sétáltak végig a területen. Direkt megbeszélték előre, hogy nem provokálják az embereket, tehát nem szólnak vissza senkinek. Pedig amikor megérkezett a rendőrség, kiabáltak feléjük olyanokat, hogy „megdöglötök magyarok”. A fekete ruháról azt mondta, az a szurkolói klub uniformisa, rajta a klub címerével. Ezt hordják a meccsek alatt is.

Kérdeztük, jó ötletnek tartják-e, hogy főleg romák lakta lakótelepen fekete ruhában vonulnak végig. A szurkoló szerint közterületen joguk van a klub ruhájában vonulni és klipet forgatni.


Miskolc - Provokáció volt vagy filmforgatás? A rendőrség vizsgálódik. tovább »



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában