Helyi közélet

2014.12.16. 15:54

Koplalás és fázás vár rájuk

Borsod-Abaúj-Zemplén - Milyen lesz a szegény gyerekek téli szünete? 16 napig nem lesz iskolai étkeztetés.

Borsod-Abaúj-Zemplén - Milyen lesz a szegény gyerekek téli szünete? 16 napig nem lesz iskolai étkeztetés.

Több pénz jut a gyermekétkeztetésre jövőre, jelentette be az emberi erőforrások minisztere. Balog Zoltán azt mondta, 2010-ben 29 milliárd forint jutott erre a célra, jövőre már közel 60 milliárd forintot biztosít a kormány a gyerekek ingyenes vagy támogatott étkeztetésére. A miniszter egyúttal azt is bejelentette, hogy 2016-tól a legrászorulóbbak ingyen juthatnak majd hozzá a közétkeztetéshez. Megkérdeztük a minisztériumtól, van-e valamilyen tervük a téli szünetre, de egyelőre nem kaptunk választ.

Érdeklődtünk néhány iskolában és településen is, ott mi a tapasztalat. Valóban éheznek a gyerekek otthon?

Fáznak is

– Sajnos előfordul, hogy hónap végén már nincs mit enniük a családoknak – árulta el lapunknak Molnárné Kertész Ildikó, a Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola igazgatóhelyettese. Ez az iskola halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeket nevel. – A szülők hónap elején megkapják a pénzt, de hónap vége felé már elfogy. Reggel látjuk a gyerekeken, hogy éhesek, ezért az első órában már megkapják a tízórait. Aki nagyon éhes, repetázhat. És azt is észrevettük, hogy a gyerekek valószínűleg fáznak otthon, mert az iskolában bújnak a radiátorhoz.

Az igazgatóhelyettes szerint a téli szünet valóban megoldatlan. Úgy tudja, a Lyukóban élő gyerekek esetleg a közösségi házba mehetnek majd játszani és melegedni.

Rossz a beosztás

Hernádvécsén bizonyos családoknál előfordulhat, hogy a gyerekek éhezni fognak a téli szünetben – fogalmazott Kovácsné Orosz Zsuzsanna, a település polgármestere. – Ez ott jellemző, ahol a szülők nem tudják beosztani a pénzt.

A polgármester szerint egyelőre megoldatlan a téli szünetben a gyermekek megfelelő étkezése, bár az óvoda nyitva lesz a két ünnep között is. Kapcsolatban állnak a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal, mely élelmiszercsomagot szokott biztosítani a szegény családoknak, de egyelőre nem jelezték, hogy karácsony előtt hoznának adományt.

Főznek

Felsődobszán viszont nem jellemző a gyermekéhezés, állította Gönczi Miklós alpolgármester.

– A nyári étkezésre minden évben pályázunk, el is nyerjük a támogatást, mégsem viszi el minden család az ebédet. Az asszonyok azt mondják, hogy mindennap főznek, és a gyerekek nem éheznek. A legszegényebb családok is kikérik maguknak, ha valaki azt állítja, hogy nincs mit enniük a gyerekeiknek. Akkor is nagy volt a felháborodás, amikor egyszer az iskolában valaki azt állította, hogy nyáron nincs mit enniük a felsődobszai gyerekeknek, és azon élnek, amit az erdőben találnak, erdei gyümölcsön és gombán.

Gönczi Miklós jelezte: a szociális földprogramnak és a közmunkaprogramnak köszönhetően a településen minden rászoruló család kapott 3 zsák burgonyát, 20 kiló hagymát, valamint paprikát és paradicsomot. Ez is nagy segítség a gyermekes szülőknek. Az emberek rájöttek, hogy ha szorgalmasan dolgoznak, akkor nem kell éhezniük a télen sem – fogalmazott az alpolgármester.

Hegyi Erika


Inkább nem szólnak...

Idén télen hosszú, 16 napos lesz a téli szünet, mondta Osgyán Dániel, a Magyar Református Szeretetszolgálat ügyvezető igazgatója. A szolgálat 200 magyarországi gyereknek házhoz viszi a téli szünetben a napi háromszori étkezéshez szükséges ételadagot. A 200 gyerekből 75 budapesti.A segélyszervezet adatai szerint 10–30 ezer között van azoknak a gyerekeknek a száma, akik nem esznek minden nap. 2012-ben már minden második családban okozott gondot az alapvető szükségletek biztosítása. A hét évnél fiatalabbak 40 százaléka él szegénységben. Sokan félnek segítséget kérni a hatóságoktól, mert attól tartanak, elveszik tőlük a gyerekeiket, ezért inkább a szeretetszolgálatnak jelzik, hogy nincs mit enniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában