Helyi közélet

2014.11.06. 13:55

"Szemtől szembe" a szemésszel - Szakértői telefon dr. Kolozsi Klárával

Miskolc - A MISEK szemészeti osztályának vezető főorvosa válaszolt olvasóinak kérdéseire.

Miskolc - A MISEK szemészeti osztályának vezető főorvosa válaszolt olvasóinak kérdéseire.

Dr. Kolozsi Klára főorvos fogadta olvasóink telefonhívásait kedden délután, a szemész főorvost a szembetegségekről, azok megelőzéséről, kezeléséről kérdezhették. Dr. Kolozsi Klára egy órán keresztül folyamatosan „adásban” volt, nagy volt az érdeklődés tanácsai iránt.

Két telefonáló a makuladegenerációval kapcsolatban érdeklődött. Egyikük arra volt kíváncsi, milyen tünetei vannak a betegségnek, és hogy egyáltalán gyógyítható-e? Kolozsi doktornő elmondta: a betegség egyik legfontosabb tünete, hogy éppen azt nem látja a beteg, ahová, amire néz. A periférikus látás nem romlik, de a látótér közepén lévő tárgyak el-eltűnnek. A párhuzamos vonalakat görbének látja a beteg, egyre nehezebben ismer fel az arcokat, betűket.

A betegség sajnos nem gyógyítható, az egyetlen, amit a tudomány mai állása mellett a szemorvos tehet, hogy vitamintartalmú szemcseppekkel megpróbálja lassítani a romlási folyamatot. A szemcseppek azonban okozhatnak allergiás reakciókat vagy a szaruhártya elszíneződését is – erre vonatkozott másik olvasónk kérdése, akinek már cseppekkel kezelik a makuladegenerációját, de tudni szerette volna, hogy a jelenleg alkalmazott gyógyszernél létezik-e már jobb.

Sok volt az érdeklődő

Többen érdeklődtek a lézeres szemműtétek iránt, leginkább azt szerették volna megtudni, el lehet-e végeztetni a műtétet ingyen? Mivel ez a beavatkozás szépészeti műtétnek számít, a társadalombiztosítás nem támogatja, tehát csak piaci alapon, fizetős beavatkozás keretében végzik el. Egy másik, ötvenkét éves olvasónkat az érdekelte, hogy nála érdemes-e még a lézeres szemműtétet elvégeztetni, de mint a főorvos asszony elmondta, ötven fölött már nem célszerű – ezért nem is szívesen hajtják végre a beavatkozást –, mert felgyorsíthatja a hályogképződést.

Többen is arra voltak kíváncsiak, hogy lehet-e kezelni a szürkehályogotcataractát –, és hogy mikor érdemes műtéti úton gyógyítani? Dr. Kolozsi Klára három telefonálóval is megbeszélt egy személyes találkozót, amikor a Semmelweis kórház szemészeti ambulanciáján vizsgálja meg a szemüket. Elöljáróban azonban elmondta, hogy célszerű olyan hamar túlesni a műtéten, amilyen hamar csak lehet, ugyanis ha a hályogképződés beindult, a folyamat visszafordíthatatlan; lassítani lehet ugyan a folyamatot, de kezelés nélkül vaksághoz vezet.

A cataracta-műtét – a Semmelweisben nagyon sok ilyen beavatkozást végeznek – gyors és fájdalommentes: ultrahanggal apró, néhány milliméteres nyílást ejtenek a szem felszínén, és az elszürkült szemlencse helyére jó minőségű műlencsét helyeznek. Ennek dioptriáját úgy lehet beállítani, hogy jó esetben a korábban viselt szemüvegre sincs szükség. A teljes felgyógyuláshoz nagyon rövid időre van szükség. Előfordulhat, hogy a műlencse mögött idővel beindul egy másodlagos hályogképződés, de lézerrel ez is szépen kezelhető.

A zöldhályog ennél alattomosabb, mert a tünetek már csak akkor jelentkeznek, amikor már nem lehet vele semmit sem kezdeni. Negyvenéves kor fölött egy-kétévente érdemes szemnyomást méretni, mert ennek alakulásából a szemorvos képes következtetni a kezdődő zöldhályogra – mondta el dr. Kolozsi Klára.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában